Slovenija
223 ogledov

V boj za dostavo časopisov

Raznašalec časopisov Boštjan Tacol
Pošta Slovenije. Čeprav zanika, naj bi neuradno želela kupiti Izberi, d. o. o., ki dostavlja časopis Delo. Bivši direktor 
podjetja Izberi je zdaj svetovalec pri Pošti. Proti njemu pa je podana ovadba.

Negotovost. “Nihče nam ne da nobenih informacij. Naj že zanikajo ali potrdijo, da bodo podjetje Izberi prodali Pošti Slovenije, kajti to pomeni, da bomo čez nekaj mesecev vsi ostali brez dela,” pravijo dostavljalci, ki za omenjeno podjetje raznašajo edicije časopisne hiše Delo. Čeprav tako na Pošti kot na Delu prodajo zanikajo, viri neuradno trdijo, da je pogodba že napisana.

Prodajo vsi zanikajo

Izberi, d. o. o., je hčerinsko podjetje Dela. Ima 16 redno zaposlenih in okoli 500 pogodbenih dostavljalcev. “Ponekod delajo cele družine, dostavljalci pa imajo nase vezane tudi podizvajalce, kar pomeni, da za Izberi posredno dela okoli tisoč ljudi,” razlagajo dostavljalci. Govorice o prodaji so se začele, ko je podjetje konec decembra zapustil direktor Samo Čok. Zdaj je od 9. januarja na Pošti Slovenije zaposlen kot svetovalec poslovodstva.

Naši viri trdijo, da je še pred svojim odhodom pripravil pogodbo o prodaji družbe Pošti, ki naj bi se zgodila 1. marca. Čok to zanika, saj pravi, da “prodaja hčerinskega podjetja ni v pristojnosti direktorja Izberi, temveč lastnika”. Uprava Dela zatrjuje, da Izberi ni naprodaj, na Pošti pa so dejali, da je “vse, kar lahko v tej zvezi povemo, da Pošta Slovenije ne namerava kupiti podjetja Izberi”.

Domnevno zbiranje baz

Ena izmed najbolj varovanih skrivnosti v podjetju Izberi naj bi bil seznam naročnikov na različne Delove edicije. Naši viri trdijo, da naj bi Čok pred svojim odhodom naročil, naj mu dostavljalci posredujejo vse naslove.
Ne drži, da sem, ko sem bil direktor podjetja Izberi, svojim dostavljalcem časopisov naročil, naj mi posredujejo seznam naročnikov, prav tako pa z moje strani ta seznam ni bil posredovan Pošti Slovenije,” na očitke odgovarja Čok. Neuradno naj bi poštarji na terenu preverjali kilometrino za dostave posameznih edicij, ker pa naj bi o tem govorili z ljudmi zunaj podjetja, naj bi bili nekateri poklicani na zagovor zaradi izdaje poslovnih skrivnosti. Na Pošti tega niso komentirali.

Zoper Čoka podana ovadba

Višja državna tožilka Tamara Gregorčič nam je potrdila, da je tožilstvo 17. januarja prejelo anonimno kazensko ovadbo zoper Čoka. Vendar tožilska odločitev o morebitnem nadaljevanju postopkov še ni bila sprejeta. “Ovadbe ne morem komentirati, saj o kakršnikoli ovadbi zoper mene nisem obveščen,” pravi Čok. Prav tako s tem niso seznanjeni v podjetju Izberi.
Neuradno naj bi se ovadba nanašala na domnevno zbiranje seznama naročnikov Delovih edicij in domnevno negospodarno ravnanje v času, ko je bil direktor podjetja Izberi. Čok odgovarja, da je bilo poslovanje podjetja v času njegovega vodenja “zelo uspešno”. Na Pošti pravijo, da njegovega dosedanjega dela še ne morejo ocenjevati, a ker je “Pošta vse bolj tržno usmerjeno podjetje, bodo zagotovo dobrodošli izkušnje in znanja, ki jih ima s področja trženja”.

Preberite še komentar: Pravica, ki je ni v kolektivni pogodbi.

Komentarjev 5
  • izRODEk 10:25 23.januar 2012.

    Za gostoto ne vem. Vem pa, da se dnevno poserjem na tega gnoja orožarksega!NE janšizmu!

  • Filipka 10:15 23.januar 2012.

    No super! Samo še tega se je manjkalo, da bodo takšni in drugačni mini tajkunčki vplivali in ogrožali poštene zapsolene!

  • podgorka 09:13 23.januar 2012.

    No, tako črno pa spet ni: tudi pošta bo rabila ljudi, da bodo raznašali časopise. In to v jutranjih urah! Hvala lepa za časopis, ki ga bo prinesel poštar ob rednem obhodu tam nekje med deseto in dvanajsto uro, naj ...prikaži več ga imajo kar sami. Če časopisa ne bo zjutraj, ga ne bo!