Slovenija
4105 ogledov

V boj za župana tudi 82-letnik, koliko pa je star najmlajši kandidat?

Volilna skrinjica, volitve zurnal24.si
20. novembra bomo v Sloveniji (v prvem krogu) izbrali nove župane v 212 občin. Tokrat smo pod drobnogled vzeli najstarejše in najmlajše kandidate po slovenskih občinah. Med njimi so 82-letnik, pa tudi 22-letnik. Razlika med najstarejšim in najmlajšim kandidatom tako znaša kar 60 let.

Zakonodaja dovoljuje, da za župana lahko kandidirate državljani Republike Slovenije, ki ste na dan glasovanja dopolnili najmanj 18 let starosti in imate stalno prebivališče v občini, v kateri kandidirate. Starost navzgor torej v Sloveniji ni omejena. V največji slovenski občini, Mestni občini Ljubljana, bo kot najstarejši kandidat na slovenskih tleh na lokalnih volitvah 2022 kandidiral tudi Tomaž Ogrin, ki šteje že 82 pomladi. Ob zaključku mandata bi magister kemije, ki ga predlagata stranki Zeleni Slovenije in Konkretno, bil star že 86 let.

Prvi krog lokalnih volitev v 212 slovenskih občinah bo potekal 20. novembra, drugi krog sledi 4. decembra. 

Pet najstarejših kandidatov

Poleg Ogrina, ki je edini, ki je na seznamu kandidatov lokalnih volitev 2022 starejši več kot 80 let, smo pod drobnogled vzeli še štiri najstarejše kandidate, torej skupno pet kandidatov. Ogrinu sledi kandidat druge največje mestne občine v Sloveniji, tj. Mestne občine Maribor, in sicer Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda), ki šteje 79 let. Sledi stari znanec lokalnih volitev Marjan Poljšak, ki se je po nov naskok na županovanje Ajdovščini podal pri svojih 77 letih, predlagala pa ga je Socialistična partija Slovenije.

Tretji najstarejši kandidat tako kot drugi prihaja s Primorske, in je prav tako stari znanec lokalnih volitev – gre za Franca Mužiča, aktualnega župana občine Brda. Mužič šteje 76 let. Sledi 73-letni Martin Rebolj (SD), ki bo županski stolček naskakoval v Moravčah, peterico najstarejših kandidatov pa zaključuje kandidat Gibanja Svoboda za župana Gornje Radgone, in sicer gre za Marjana Žulo, ki tako kot Rebolj šteje 73 let, a je za razliko od Rebolja rojen v letu 1949.

Aleksander Svetelj, podjetnik, kandidat za župana, Mestna občina Kranj ALEKSANDER SVETELJ Gorenjska Občino bi vodil kot podjetje SOOČENJE 2022 Gorenjska V stari Kranj je treba pripeljati več obiskovalcev SOOČENJE 2022 Gorenjska Vsi za več stanovanj, a z različnimi pristopi

Najmlajši kandidat star 22 let

Preverili smo tudi, v katerih občinah kandidirajo najmlajši kandidati za župane. V Zagorju pri Savi kandidira (daleč) najmlajši kandidat, in sicer gre za Tila Šilesa, ki šteje vsega 22 let. Sledijo mu tri leta starejši Rok Treven (Škofljica), Sebastian Grmek (Trzin) in Alen Lenič (Kostanjevica na Krki). Peti najmlajši je Jasmin Feratović (26 let), ki bo kandidiral za župana Ljubljane (Pirati).

Komentarjev 5
  • radovednica 07:38 16.november 2022.

    Ni res, kar trdijo nekateri, da bi morali biti župani (če seveda sploh naj bi obstajali!) mladi nadebudni mladci. Kje pa? Malo si oglejte ali pojdite po svetu, pa boste videli kakšne "osebe, osebnosti", že na prvi pogled so župani. ...prikaži več Eden redkih takšnih je, mogoče komu v Ljubljani ni všeč, je gospod Zoran Janković, ki dokler bo kandidiral ali želel biti župan, nima nikakršne konkurence. Torej še zdaleč ni res, da bi morali biti župani mladi, pač pa izkušeni 50+ in ne več kot 70+. In vsekakor moški

  • Avatar luckyss
    luckyss 06:44 16.november 2022.

    Vsak najstnik je lahko bolj primeren za takšno funkcijo kot 50 letniki in starejši.. Povprečna prisebnost naključno izbranega srednješolskega razreda je bistveno višja od npr. ministrov prejšnje vlade... Torej gre tu za osebnostne vrednote. Če so te normalne, potem pa ...prikaži veča seveda pretehtajo izkušnje..

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:22 15.november 2022.

    Ne vem no, ne en in ne drug mi nista primerna za županskega kandidate. Kljub vsemu je pa neka merila tudi potebno imeti. Ne more kar vsak na tak položaj.