Slovenija
241 ogledov

V bolnišnici je bila lačna

Nezadovoljstvo. Bolnica nepričakovano hospitalizirana, brez večerje in informacij o stanju.

 

Kako je z informiranjem? Pacienti. Glede dajanja informacij svojcem se držijo načela, da polnoletnim pacientkam, ki so opravilno sposobne, informacije podajo njim samim neposredno po posegu in jih nato pacientke posredujejo svojcem po lastni presoji. “Glede tona osebja lahko rečem le, da obžalujem, če sta ga pacientka in njena mati razumeli kot aroganco. Več bi lahko povedali obtoženi, a menim, da bi se težko spomnili junija izrečenih besed,” dodaja Lovšin.

“Hči je bila nepričakovano hospitalizirana. Bila je tešča od jutra, poseg je bil končan okoli 15. ure. Za večerjo ji hrane niso dali, češ da zanjo ni bila naročena, napotili so me, naj grem ponjo kar domov, če hoče jesti. Še več – nihče nam ni hotel niti povedati, kaj se je med posegom pravzaprav zgodilo,” razlaga bralka S. V.

“Zdravnik ni imel časa”
Hči je imela junija ginekološki poseg, med katerim se je zgodil zaplet – krvavitve v vagini –, čeprav ji je zdravnik Janislav Ravnikar opravljal poseg na materničnem vratu. Iz zapisnika operacije, ki smo ga dobili naknadno, je razvidno, da je bil med posegom na pomoč poklican še en zdravnik, ki je našel krvavečo rano in jo zašil,” pojasnjuje bralka.

Zdravnik Ravnikar jo je na vprašanje, kaj se je zgodilo s hčerko, zavrnil, da se z njo nima česa pogovarjati in da je vse povedal bolnici. Po besedah te pa naj bi jo napotil do medicinske sestre po tablete, če jo bo bolelo, drugega pa naj ji ne bi rekel. Tudi pozneje jima nihče od zdravnikov na oddelku ni imel časa razložiti, kaj se je zgodilo. Sledila je pritožba varuhoma bolnikovih pravic v Novi Gorici in Splošni bolnišnici Izola. Na odgovor še čakajo.

Drugo mnenje
Stanko Pušenjak, eden od naših najbolj cenjenih zdravnikov s področja ginekologije, poudarja, da podrobnosti o posegu ne pozna. “Kaj se je dogajalo med konizacijo, ne vem in tudi težko ugibam. A nobena rana nikjer v telesu ne nastane sama od sebe. Vsaka operacija prinaša s seboj tveganja, tako tveganje nehotenih poškodb sosednjih organov kot nehotenih, nadpovprečnih krvavitev in netipičnih žil, obstajajo možnosti infekcije, tudi sepse ter zapleti med anestezijo,” našteva.

Nobena rana nikjer v telesu ne nastane sama od sebe.
Stanko Pušenjak, ginekolog

 

Uradni odgovor bolnišnice
V izolski bolnišnici je na naša vprašanja ob odsotnosti predstojnika ginekologije odgovoril njegov namestnik Boštjan Lovšin. Obžaluje, da pacientka pri hospitalizaciji ni dobila hrane. Razlaga, da je rana v vagini nastala zaradi redkega zapleta (zgodi se v od treh do petih odstotkih primerov) in po njegovem ni posledica ravnanja operaterja, pač pa samega odziva 
organizma.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.