Slovenija
24 ogledov

"V Bosni ne verjamejo"

"Dal sem prošnjo za enkratno socialno pomoč, vendar je nisem dobil, ker nimam st Žurnal24 main
Vegradovi delavci. Na zavodu jih je od včeraj prijavljenih 411, dobrih sto jih bo ostalo tudi brez zdravstvenega zavarovanja.

Haso Mujić je v Sloveniji s prekinitvami delal osem let, a bi stalno delovno dovoljenje dobil šele julija prihodnje leto. Star je 51 let in ne verjame, da bo dobil novo delo. "Od danes naprej imam 30 dni, da najdem novo delo, sicer se bom moral vrniti v Bosno," pravi. Kjer je še slabše, doda. "V Bosni mi nihče ni verjel, da v Evropski uniji že pet mesecev nisem dobil plače. Doma sem prodal krave, tudi zato, da sem vozil štiri sodelavce na delo iz Ljubljane v Kranj, vendar denarja za to nisem dobil nazaj. Zdaj nimam ne krav ne denarja ..."

Pravi, da ni šel k dobrodelnim organizacijam po pomoč niti, ko z družino med vojno niso imeli hrane, zdaj pa je moral iti. Vegrad mu dolguje okoli dva tisoč evrov. "Dolgujejo mi štiri plače, dva regresa, dva meseca potnih stroškov, dodatek za delovno dobo, odpravnino ..." našteje. Odvetnik mu je dejal, da večine ne bo nikoli dobil. Tudi v jamstveni sklad, ki je ob vpisovanju v evidenco brezposelnih na Zavodu RS za zaposlovanje delil odločbe, ne verjame.

(Ne)zavarovani
Zdravstveno zavarovanje
. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so povedali, da bodo prek zavoda za zaposlovanje zdravstveno zavarovani vsi nekdanji delavci, ki bodo prejemali nadomestilo za čas brezposelnosti. Tuji državljani, ki bodo ostali brez dovoljenja za delo in s tem za bivanje, pa ne bodo mogli biti obvezno zdravstveno zavarovani pri nas.

Žalostna statistika
Na zavod se je včeraj v Ljubljani prijavilo 195 nekdanjih delavcev Vegrada. Ob Mujiću med drugimi 21-letna Melisa Žilić, ki je v Vegradovem čistilnem servisu delala eno leto in je že našla novo delo, in Mladenko Obradović s stalnim delovnim dovoljenjem, a brez stalnega prebivališča, ki mu vizum poteče z novim letom. Hamdija Ravkić, s stalnim delovnim dovoljenjem in prebivališčem, ki je v Sloveniji delal 34 let in ima 38 let delovne dobe, bo počakal na invalidsko komisijo, nato pa na upokojitev.

V Velenju in Celju se je včeraj na zavod prijavilo 216 nekdanjih delavcev Vegrada, danes pa naj bi se jih še okoli 50. Med vsemi jih bo 20 še en mesec na bolniški, deset pa jih je odšlo na porodniški dopust. Kmalu se jim bodo pridružili še zaposleni v invalidskem podjetju Vegrad Inde, kjer so predvčerajšnjim razdelili 140 odpovedi.

Cela nadomestila decembra
Delavci, ki imajo pri nas stalno prebivališče – do zdaj je takih večina –, in delavci, ki po socialnem sporazumu lahko prejmejo nadomestilo za primer brezposelnosti tudi zgolj z začasnim prebivališčem, bodo prvi denar z zavoda prejeli konec novembra, prvo celo nadomestilo pa 7. decembra. Tako kot državljanom Bosne in Hercegovine pa bo do spremembe sporazuma tudi državljanom Makedonije pravica do nadomestila mirovala – skupaj jih je za zdaj 111.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.