Slovenija
69 ogledov

V Brdih vsako leto več oljčnih nasadov

Oljka se uspešno vrača v Brda, saj je ob že skoraj vsakem vinogradu zasajenih ne Žurnal24 main
V Brdih beležijo čedalje večje število oljkarjev, temu primerno pa je obilnejša tudi letina.

Na Goriškem meritve še ne kažejo optimalne zrelosti oljk. Prihodnji teden pa bodo razmere že primerne,” je včeraj povedal Elizej Prinčič, predsednik Društva oljkarjev Brda, ki ima 180 članov. Vseh oljkarjev je v Brdih sicer več, okoli 400, z oljkami pa je zasajenih že sto hektarjev površin. Ker je tistih, ki se odločajo za gojenje oljk, iz leta v leto več, je tudi letina vsako leto obilnejša.

 

Sto ton oljk

Toliko bi lahko ob ugodni letini letos v briški oljarni prvič predelali.

Lani so v briški oljarni predelali 70 ton oljk, od tega skoraj 15 odstotkov oljk italijanskih pridelovalcev iz bližnje okolice, letos pa ob dobri letini pričakujejo preboj magične meje sto ton, pri čemer velja dodati, da je izkoristek pri stiskanju oljk 13-odstoten.

Čim severneje oljka raste, boljše je njeno olje,” je o kakovosti briškega oljčnega olja povedal Prinčič in dodal, da ljudje še vedno ne prepoznajo res dobrega oljčnega olja. Pojasnil je, da je večina poceni oljčnih olj na trgovskih policah nečista, po ugodni ceni pa pogosto prodajajo tudi olja, ki jim je pretekel rok trajanja. Ta je namreč pri oljčnem olju omejen na 18 mesecev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.