Slovenija
6 ogledov

V Bruslju bomo na tapeti

EU EPA
Zadnji dogodki v slovenskem bančnem sistemu bodo informativna točka na petkovem zasedanju evroskupine v litovski prestolnici Vilna, so danes v Bruslju povedali viri pri Evropski uniji (EU).

Viri pri EU so povedali, da gre za običajno prakso, če se kje zgodijo večji premiki. Tako se pričakuje, da bo Čufer evroskupino obvestil o razvoju dogodkov v slovenskem finančnem sistemu in o obetih zanj.

Viri pri EU so ob tem še posebno izpostavili petkovo odločitev Banke Slovenije o prestrukturiranju in nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke.

Viri ne pričakujejo, da bo razprava dolga, začetek likvidacije obeh manjših slovenskih bank pa vidijo kot pozitiven razvoj dogodkov. Ob tem poudarjajo, da gre za znak nujnega prestrukturiranja bančnega sektorja in priznanje izgub, ki so se nakopičile v bilancah obeh bank.

Podporo vidijo kot dobrodošel korak

Odločitev Banke Slovenije, ki jo je z državnim poroštvom v skupni višini 1,03 milijarde evrov podprla vlada, viri vidijo kot dobrodošel korak, ki so ga slovenske oblasti v sodelovanju z Evropsko centralno banko (ECB) in Evropsko komisijo dobro pripravile. Kot pozitivno viri izpostavljajo tudi vlogo guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in ministrstva za finance.

Navedbe virov pri UE so tako manj dramatične od današnjega pisanja nemškega poslovnega časnika Handelsblatt. Ta sicer tudi piše, da bo Čufer ministrske kolege obvestil o razmerah v slovenskem bančnem sistemu, a ob sklicevanju na neimenovane vire dodaja, da je evroskupina zaskrbljena glede sposobnosti Slovenije, da sama financira sanacijo razmer v bančnem sistemu.

Po pisanju Handelsblatta naj bi ECB pritiskala na slovensko vlado, naj za reševanje nakopičenih težav v bankah zaprosi za pomoč iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.