Slovenija
23 ogledov

V Bruslju optimizem glede Grčije

Grčija Reuters
Pred začetkom srečanja finančnih ministrov držav v območju evra je v Bruslju prevladoval optimizem, da bo druga pomoč Grčiji, s čimer bi se država izognila bankrotu, danes potrjena.

Šef evrske skupine Jean-Claude Juncker predpostavlja, da bo danes mogoče "doseči finale in končati pogajanja", saj se po njegovih besedah ne sme več izgubljati časa.

Obenem je Juncker povedal, da so še odprta vprašanja glede prispevka javnega sektorja, ki ne sme preseči 130 milijard evrov, in podrobnosti glede prispevka zasebnih upnikov.

Optimizem sta ob prihodu na zasedanje izrazila tako nemški finančni minister Wolfgang Schäuble kot grški finančni minister Evangelos Venizelos.

Schäuble je "optimističen", da bodo finančni ministri našli ustrezno rešitev, ki bo Grčijo dolgoročno usmerila na prave tirnice.

Tudi Venizelos je "optimističen" in poudarja, da je potrebna "jasna politična potrditev" drugega programa pomoči Grčiji, ki bi končala dolgo obdobje negotovosti.

Prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je pohvalila "zelo pomembna prizadevanja" Grčije in dejala, da morajo sedaj svoje delo opraviti tudi drugi.

IMF naj bi v okviru druge pomoči Grčiji prispeval 13 milijard evrov, torej deset odstotkov od 130 milijard evrov javne pomoči.

Pri prvi pomoči Grčiji ter pri pomoči Irski in Portugalski je IMF sicer prispeval približno tretjino, dve tretjini pa EU.

Ključen je 20. marec

Za preprečitev bankrota Grčije je ključen 20. marec, ko ji zapade v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolga.

Druga pomoč Grčiji v skladu z oktobrskim dogovorom vključuje 130 milijard evrov javnih sredstev in prispevek zasebnih upnikov, ki naj bi državi odpisali za 100 milijard evrov dolgov.

V okviru prve pomoči, dogovorjene maja 2010, pa je bilo Grčiji namenjenih 110 milijard evrov.

Zasedanja evrske skupine se danes prvič udeležuje tudi novi slovenski minister za finance Janez Šušteršič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.