Slovenija
14 ogledov

V Bruslju vse več dvomov glede Slovenije

Denar, evro, evri Shutterstock
V Evropski komisiji niso izključili možnosti, da bo Slovenija zaprosila za finančno pomoč iz evropskih reševalnih skladov. Ministrstvo za finance zagotavlja - zaradi odločitve KBC, da ne bo dokapitalizirala NLB, ne bomo prosili za pomoč.

Na vprašanje, ali bo Slovenija šesta članica območja evra, ki bo zaprosila za pomoč, so odgovorili, da prošnje še niso prejeli in da je tudi ne pričakujejo v kratkem, a dodali, da ni mogoče ničesar izključiti.

"Na tej točki ni novega razvoja dogodkov. Smo v stiku s Slovenijo. Nismo še prejeli prošnje, tako da nimamo drugih komentarjev," je odgovoril tiskovni predstavnik komisije Olivier Bailly.

Na drugo vprašanje, ali prošnjo pričakujejo v kratkem, pa je odgovoril, da ne. Dodal je še, da nimajo nobenih dodatnih informacij in nadaljnjih komentarjev o razmerah v Sloveniji.

Za pomoč iz evropskih reševalnih skladov so doslej zaprosili Grčija, Irska, Portugalska, Španija in Ciper.

Mediji: Slovenija bo sledila Cipru

V zadnjih dneh se v evropskih medijih stopnjujejo ugibanja, da bo Slovenija šesta članica območja evra, ki bo zaprosila za pomoč, in sicer zaradi problemov v bančnem sektorju.

Slovenija je na poti, da postane šesta država iz območja evra, ki bo EU zaprosila za pomoč, po pisanju Bloomberga ocenjujejo ekonomisti od britanskega Londona do poljske Varšave.

S tem bi izboljšala stanje javnih financ, ki jih slabi zaradi krize močno načet bančni sistem, dodaja.

To, da bo Slovenija morda naslednja država, ki bo morala EU prositi za finančno pomoč, je v ponedeljek pisal časnik Financial Times.

Ministrstvo: Strah je povsem odveč

Ministrstvo za finance je v popoldanskem odzivu zatrdilo, da Sloveniji ni treba zaprosti za pomoč iz evropskih denarnih mehanizmov zaradi presenetljive odločitve KBC, da ne bo dodala svojih 61 milijonov k dokapitalizaciji NLB. Na ministrstvu pravijo, da tudi ne bo potrebno dodatno zadolževanje, saj bosta manko sredstev pokrila KAD in SOD iz svojih rezerv. Kot dodajajo, je strah javnosti povsem odveč.

Komentarjev 2
  • Senior 15:56 03.julij 2012.

    Barabe so dobro oropale državo, vlada pa nič.Ali to pomeni, da vladajoči podpirajo kriminal? Kdaj bomo doživeli bankrot in zamenjali ime države?Saj to hočete,mar ne?

  • 1111 15:28 03.julij 2012.

    počakte...nismo še uspeli vsega pobrat in nakrast, še maloooooo......in gremo dalje...beeebeeebeeebeee