Slovenija
28 ogledov

V Bruslju že danes o Gaspariju

Mitja Gaspari Dejan Mijović
Danes se v Bruslju že začenjajo prvi pogovori o podpori kandidatom za mesto izvršilnega odbora v Evropski centralni banki. Za to mesto se poteguje tudi Mitja Gaspari.

Kot je znano, se minister za razvoj in nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari poteguje za mesto izvršilnega odbora v Evropski centralni banki (ECB), ki je bilo doslej v rokah Španije. Kot uradni slovenski kandidat ima najmanj dva protikandidata. Luksemburg je namreč za naslednika Španca predlagal guvernerja centralne banke Yvesa Merscha, Španci pa Antonia Sainza de Vicuna.

Računamo na majhne

Slovenija računa, da bo uspela glasove dobiti predvsem od manjših držav članic enotne evropske valute, ki si želijo Španiji odvzeti šesto mesto člana izvršilnega odbora ECB. 

Po ustaljeni praksi je štirim gospodarsko najmočnejšim članicam območja evra od začetka delovanja ECB vedno pripadlo mesto v operativnem organu banke. Agencija AFP je minuli teden poročala, da naj bi se nekatere močnejše države s severnega dela Evrope zavzemale za okrepitev svojega vpliva v operativnem organu banke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.