Slovenija
50 ogledov

"V času Janševe vlade bi protestirali"

Joseph A. Mussomeli Anže Petkovšek
Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli kot ključni problem Slovenije izpostavlja korupcijo in nepotizem. Razkril je tudi, kdo je njegov najljubši slovenski politik.

Joseph Mussomeli je izpostavil, da so stresni testi slovenskih bank pokazali, da je slovenska finančna kriza primerjalno glede na BDP mnogo hujša od ameriške na njenem vrhuncu. Vendar pa so se Slovenci - začuda - odzvali relativno mirno, je menil. Relativno miren odziv je sicer označil za dobrega; "celo optimizem je moč najti", je dejal v pogovru za Polet.

A po drugi strani je dejal tudi, da je "zelo pomenljivo, da pod zdajšnjo vlado ljudje ne protestirajo na ulicah, a če bi bil premier (Janez) Janša, potem stavim svojo kariero, da bi bilo na ulicah 20.000 ljudi, ki bi protestirali zaradi nedavnih izidov bančnih stresnih testov".

Rešitev je preprosta

Kot ključni problem Slovenije Mussomeli izpostavlja korupcijo in nepotizem. "Mnogi na odgovornih položajih so še iz časov bivše države Jugoslavije in zato je njihov pogled na vodenje gospodarstva zastarel. Kar morate storiti, je preprosto: privatizirati. In ko boste končali privatizacijo, morate privatizirati še več in več," je dejal.

"Vloga države v vaših podjetjih je po vseh merilih izjemna. Težava državnega lastništva je, da se zaradi menjave oblasti pogosto menjajo tudi nadzorniki in uprave, zato imate zmešnjavo," je dodal.

"Presežek javnih uslužbencev se šteje v tisočih"

Menil je tudi, da ima Slovenija preveliko število javnih uslužbencev. "V hudih časih je pritisk na vlado, da poveča število javnih uslužbencev, velik. To je kratkoročno sicer koristno, dolgoročno pa nevzdržno, saj s tem še bolj obremenite gospodarstvo. V Sloveniji se presežek javnih uslužbencev šteje v tisočih," je dejal.

Kot problem je izpostavil tudi zlorabo zgodovine, predvsem dogodkov med drugo svetovno vojno, ki je "z leve in z desne še bolj neodgovorna". Kot pravi, slovenski politiki velikokrat posežejo po taktiki preusmerjanja pozornosti na leto 1945, da bi se izognili soočanju s pravimi problemi. "Čeprav sta zato odgovorni obe strani, bi vseeno več krivde pripisal levici," je dejal ameriški veleposlanik, ki v pogovoru za Polet tudi priznava, da je "človek bolj desničarskih političnih prepričanj".

Ocenil Bratuškovo in Pahorja

Ocenil je tudi slovensko premierko Alenko Bratušek in dejal, da "je dobro predvsem to, da poskuša biti apolitična in ahistorična". "Čeprav prihaja z levega političnega spektra, z nepotrebnimi provokacijami ne izziva desnice. Poskuša se oddaljiti od zgodovine in se osredotočiti na politične in gospodarske ukrepe," je dejal.

Sicer pa je prepričan, da bi bila kriza v Sloveniji manjša, če bi obstala vlada Boruta Pahorja, ki pa so ga "zabodli v hrbet" njegovi kolegi z levice. Pahorja ima sicer za sebi najljubšega slovenskega politika in "Slovenija je lahko srečna, da ga ima za predsednika".

Komentarjev 23
  • astibo8020 22:23 19.december 2013.

    Amerika izvaja državni terorizem, nastavlja svoje oprode , če ne pa sproži tudi kakšen državni udar ali pa sponzorira tiste, ki so podkupljivi in za račun Američanov. In Mussomeli je predstavnik takšne politike, ki mimogrede preko MDS-a obvladuje tudi svetovne ...prikaži več finance. Mislim, da človek ni kompetenten, da lobira za določene politike ali pa nam celo tala nasvete.

  • Lionel 18:05 19.december 2013.

    A LAHKO KDO TEMU MUSOLINIJU POVE DA NAJ ONI KR NAPREJ REŠUJEJO SVET Z BRUCOM VILISOM, WILL SMITHOM IN NJIM PODOBNIM IN NAJ NAŠO MALO DEŽELICO PUSTI PRI MIRU KER MI SMO JO SPOSOBNI REŠITI SAMI. ČE NE BI AMERIKA ...prikaži več NATISNILA DODATNIH 5 000 MILJARD IN REŠEVALA GENERAL MOTRS IN NAJVEČJE BANKE BI ŽE ZDAVNI BANKROTIRALA. PA NE VEM ŠE KAJ DELA TUKI TA TELEBAJSKEK, A NI BIL ŽE ZAMENJAN. NAJ GRE V AFGANISTAN PA TM PAMETUJE.

  • Žurnalček 17:46 19.december 2013.

    Po reklami prejšnjega veleposlanika USA v SLO za lepo in zanimivo, ter varno državo , je zanimanje za služenje v SLO v USA diplomaciji neverjetno poskočilo.in je med 20 najbolj zaželjenimi