Slovenija
64 ogledov

V Celju nekaj smrdi

V Celju so ljudje zelo ozaveščeni. Žurnal24 main
Celjane motita smrad in dim, ki se vali iz dimnikov, nekatere pa tudi Cinkarna.

“Bila sem v prodajalni na Kidrievi ulici, ko sem v zraku zaznala smrad po gnilih jajcih. Ja, tako bi ga še najlažje opisala,” nam je dejala Celjanka, rekoč, pozanimajte se malo, kako je z zrakom v Celju. Eden od Celjanov se je na spletnem portalu pritoževal nad smradom, ki ga obasno vonja v okolici Celjskih mesnin, spet drugi pa nad oblaki dima, ki se še valijo iz dimnikov nekaterih hiš.


Zrak v Celju ni ni manj in ni bolj problematičen kot v drugih mestih po Sloveniji. Malo pa smo postali tudi razvajeni. Včasih se je kadilo iz vseh dimnikov, pa to nikogar ni motilo, zdaj ko je v večini naselij urejena plinifikacija, pa je tisti, iz čigar dimnika se še kadi po starem, prava črna ovca. Dim morda res deluje dražeče, zagotovo pa ne povzroča konkretnih zdravstvenih težav, le slabo voljo. Vendar vsi nimajo niti finančnih možnosti za drugo vrsto kurjave,” pravi Ivan Eržen, direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Celje.

Dežurni krivci
Smradu za zdaj ni mogoče izmeriti, se pa uredba, ki bo to omogočala, pripravlja. “Verjamem ljudem, da jih vonj moti, zlasti če je močan. Se mi pa vseeno zdi, da Cinkarno ljudje včasih tudi neupravičeno kritizirajo in je ta za vse, kar smrdi in se kadi, dežurni krivec. Vendar so v njej v izboljšanje tehnologije in posledično za dobro okolja vložili ogromno denarja in naporov. Večji onesnaževalec je podjetje Merkscha v neposredni bližini Citycentra. Iz njegovih dimnikov se velikokrat kadi zlasti ob mraku, pa se tega niti ne vidi niti ni podatkov o tem, kaj tam kurijo. Je pa merilnik v neposredni bližini že namešen in bodo rezultati kmalu znani,” še pove Eržen.


Vse bolj ozaveščeni
So pa po nekaj mesecih tišine nase spet opozorili krajani Teharij, Bukovžlaka in Proseniškega, torej naselij v neposredni bližini Cinkarne in njene mokre deponije sadre, stranskega produkta pri proizvodnji titanovega dioksida. Ker, kot pravijo, njihove pritožbe niso obrodile sadov, zdaj tožijo državo pred Evropskim sodišem, Cinkarni pa vsa ta leta niso pustili niti, da bi odlagališče sanirala.
“Pred desetletji je bila Cinkarna zagotovo eden največjih onesnaževalcev, zdaj pa onesnažujejo okolje tudi drugi in predvsem mi sami. Tudi če se preselimo drugam, bi nas vedno kaj motilo. Vedno bolj smo tudi ozaveščeni in zato tudi vse glasnejši,” komentira najnovejše dogajanje ena od Celjank, ki je dolga leta živela tik ob Cinkarni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.