Slovenija
324 ogledov

V Celovške dvore za 500 evrov

Celovški dvori, Ljubljana
1/20
Saša Despot
Del Celovških dvorov še vedno mesto duhov, v naselju Atrium prodana šele tretjina stanovanj, Vila Grad precej sameva, Škofljica prodana, poceni stanovanja pa v Litiji.

Pogledali smo, kako uspešni so prodajalci novogradenj v Ljubljani in okolici. Skoraj povsod je neprodana še večina stanovanj, prodajalci so cene pripravljeni spustiti, a le pri večjih stanovanjih in še to za nekaj tisočakov. "Trg stanovanj je trenutno precej nepredvidljiv, zato ni mogoče napovedati, ali lahko jeseni pričakujemo znižanje cen novogradenj. Čeprav je povpraševanja malo in so kupci bolj previdni ter čakajo na ugodnejše ponudbe, pa za zdaj nič ne kaže, da bi investitorji že bili pripravljeni bistveno zniževati cene stanovanj, ki jih prodajajo," je ocenil Marko Puschner z nepremičninskega portala Slonep.si

Celovški dvori

V Celovških dvorih zaradi bančnih hipotek novozgrajenih stanovanj za nakup ta trenutek na trgu sploh ni. So se pa podizvajalci, ki so stanovanja dobili v zameno za neporavnane obveznosti, organizirali in nekateri poskušajo za stanovanja najti najemnike.

Tako smo pri eni od nepremičninskih agencij videli, da se v Celovških dvorih 47 metrov veliko stanovanje oddaja za 500 evrov. Stanovanje je novo, opremljeno s kuhinjo in za to ceno kar privlačno. Se pa nahaja v delu naselja, ki mu stanovalci rečejo "mesto duhov". Gre za del, ki je večinoma še neprodan, brez stanovalcev, stopnišča pa so precej zaprašena, saj se v objektu še dokončujejo notranjosti nekaterih stanovanj.

Poceni najem

Je pa že za 550 evrov v Celovških dvorih mogoče najeti celo 62 kvadratnih metrov veliko stanovanje, a je to še povsem neopremljeno. "Zanimanje za najem je. Lastnik pa išče nekoga, ki bi to stanovanje pozneje odkupil," smo izvedeli od agenta, ki se ni želel izpostaviti. Pojasnil je, da podizvajalci računajo, da jim bo z bankami v enem letu uspelo doseči dogovor o umiku hipotek z njihovih stanovanj in bi lahko stanovanja najemnikom nato res tudi prodali.

Cena odvisna od lege stanovanja

Večine stanovanj še vedno niso prodali tudi v velikem naselju Atrium, ki se nahaja ob Šmartinski cesti v Zeleni jami. Od agentke, ki smo se ji predstavili kot kupci, smo izvedeli, da so do zdaj prodali kakšno tretjino stanovanj. "Večina prodanih stanovanj je tudi že vseljenih," je zatrdila.

Atrium v Zeleni jami, Ljubljana | Avtor: Saša Despot Saša Despot
In cene? Za dvosobno stanovanje, ki ima 48 kvadratnih metrov in parkirišče v kleti, bi odšteli okoli 162 tisoč evrov, za stanovanje s 53 kvadratnimi metri in dvema parkiriščema pa 187 tisoč evrov. Stanovanje z dvema otroškima sobama (in kvadraturo 65 kvadratnih metrov) bi stalo 210 tisočakov. Izvedeli smo še, da cena kvadratnega metra stanovanja v bloku ni enaka, ampak je odvisna od lege in položaja stanovanja. Stanovanja v vila blokih v istem naselju pa so še nekoliko dražja.

Kar 40 tisočakov ceneje

Precej ceneje kot v naselju Atrium je stanovanje mogoče kupiti v novozgrajenem bloku v Dravljah v Šiški. Od prodajalca stanovanj smo izvedeli, da jih je gradilo Cestno in gradbeno podjetje Novo mesto. Dvosobno stanovanje na 54 kvadratnih metrih stane 147 tisoč evrov. Blok ima 16 stanovanj, za zdaj pa naj bi bilo po trditvah agencije prodana tretjina stanovanj.

Vila Grad še sameva

Ena od dražjih so stanovanja v Vili Grad ob Roški cesti tik pod Ljubljanskim gradom. Kvadratni meter stane okoli 3.808 evrov. V objektu je 12 stanovanj, velikih od 103 do 241 kvadratnih metrov. Vsaj sedem se jih še prodaja.

Vila Grad  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Smo pa pri treh različnih prodajalcih (nikogar nam včeraj ni uspelo priklicati na telefon), opazili, da imajo za ista stanovanja različne cene. Gibljejo se od 640 tisoč evrov (za 184 kvadratnih metrov veliko stanovanje) do 890 tisoč evrov za 241 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Že dolgo se prodaja tudi mansarda na Rudniku. Ima 141 kvadratnih metrov stanovanjske površine, cena pa je postavljena pri 350 tisoč evrih. Objekt, v katerem so še štiri (že prodana) stanovanja, je bil zgrajen leta 2008.

Ko smo povprašali, ali je to zadnja cena, pa nam je agent povedal, da "se o tem ni mogoče pogovarjati po telefonu, ampak kvečjemu šele, ko se vidi, ali je kupec resen interesent".

Škofljica razprodana

Skoraj v celoti pa je prodana soseska Lenovo na Škofljici, kjer je 75 stanovanj. "Dvosobnih stanovanj ni več," je povedal agent in dodal, da je najmanjša enota, ki je še na voljo, trisobno stanovanje na 86 kvadratnih metrih, cena pa je 190 tisoč evrov.

Lenovo v Škofljici | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ker gre za stanovanja brez parketa in vrat, se je pri agenciji menda mogoče dogovorit za akcijski popust, a le v višini okoli pet tisoč evrov. Prodane so tudi vse vrstne hiše. Zgrajene so bile do III. podaljšane gradbene faze, stale pa so od 166 do 200 tisoč evrov (odvisno od velikosti zemljišča). Bodo pa na tej lokaciji nadaljevali tako gradnjo novih stanov kot tudi vrstnih hiš, so povedali v agenciji. Na trgu naj bi bila že prihodnje leto.

Cenovno ugodna Litija

Najugodnejše novogradnje v okolici Ljubljane pa smo našli v Litiji. Podjetje Stip je tam zgradilo blok s 37 stanovanji. Sodeč po podatkih na spletu je neprodanih vsaj še 20 stanovanj. Za ceno 54 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Atriumu lahko v Litiji kupite 81 kvadratnih metrov veliko stanovanje, pa še dobrih deset tisočakov vam ostane. Petinštirideset kvadratnih metrov veliko novo stanovanje pa se prodaja za 78 tisoč evrov. A to je seveda le izključno groba primerjava cen, pri kateri nista upoštevana kakovost gradnje prvega in drugega objekta ali funkcionalnost stanovanj.

Komentarjev 3
  • mp 09:46 02.september 2011.

    Celovški dvori so "čist" kul :)

  • Avatar Zala
    Zala 08:11 06.avgust 2011.

    Celovški dvori niso niti "d" od dvorov. To je geto, kultura bivanja bo tam kakor v barakarskem naselju.

  • privat 17:06 05.avgust 2011.

    kater bedak pa danes kupuje stanovanja?'a mora plačati za par kvadratov 16 let svojega življenja(kar pomeni celo svoje življenje da lahko nekje živi??)