Slovenija
62 ogledov

V cerkvah polnočnice, Pahor pekel piškote

Pahor pekel piškote Žurnal24 main
Dan pred božičem v znamenju številnih dogodkov in polnočnic.


Na predvečer božiča, na katerega kristjani praznujejo rojstvo Jezusa Kristusa, bodo po cerkvah potekale polnočnice.

V ljubljanski stolnici bo mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski pa nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Papež Frančišek bo polnočnico ob 21.30 daroval v Vatikanu.

Tradicionalna polnočnica bo potekala tudi v Betlehemu, kamor so se v teh dneh že zgrnile množice turistov. Jeruzalemski latinski patriarh Fuad Tval bo najprej dopoldne vodil božično procesijo od Jeruzalema do Betlehema.

Betlehem cerkev | Avtor: EPA EPA

Polnočnico bo nato daroval v betlehemski baziliki Jezusovega rojstva. V tradicionalni božični poslanici pa je Tval že prejšnji teden pozval h končanju nasilja v Sveti deželi.

Številni dogodki tudi po Sloveniji

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je pred božičem obiskal ljudsko kuhinjo Betlehem, s katero upravlja tamkajšnja nadškofijska Karitas. Cvikl je med drugim poudaril, da se bliža sveto leto usmiljenja, ko na eni strani doživljamo in čutimo ljubezen in usmiljenje Boga do vsakega izmed nas, ter povabil, da ljubezen in usmiljenje delimo drug drugemu.

Predsednik pekel piškote

Pahor pekel piškote | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Predsednik republike Borut Pahor je  skupaj z mladostniki Varstveno-delovnega centra Ljubljana, CUDV Draga in Mladinskega doma Malči Beličeve pekel božično pecivo za otroke, ki bodo božične praznike preživeli v domovih ali zavodih, pred ljubljanskim magistratom pa bo potekal tradicionalni božični koncert.

Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Kristjani namreč verjamejo, da se je z Jezusovim rojstvom božji sin učlovečil in se dokončno zavzel za svet in človeka. Na rojstvo se sicer pripravljajo v tihem pričakovanju z molitvijo in v krogu družine. Mnogi postavijo jaslice in božično drevesce.

Božič po svetu | Avtor: EPA EPA
Vsi kristjani božič obhajajo 25. decembra, vendar to ne pomeni za vse istega dne. Pravoslavni verniki ga bodo zaradi uporabe drugačnega koledarja obhajali 7. januarja.

Komentarjev 1
  • alibi 16:51 25.december 2015.

    Bravo - pravi ljudski predsednik. Predsednik, ki je edini sposoben združiti vse Slovence, kar je za bodočnost Slovenije in Slovencev izjemno pomembno. Pa ga levaki že napadajo.