Slovenija
7198 ogledov

Partizanske pesmi v cerkvi na Sveti Gori

Facebook/Zajem zaslona
Na Sveti Gori nad Solkanom je v soboto potekal poseben dogodek.

V baziliki Kraljice Svetogorske na Sveti Gori nad Solkanom je v soboto pater Bogdan Knavs s somaševalci daroval mašo za partizane in vse žrtve 2. svetovne vojne.

''Lepo vabljeni, da skupaj počastimo spomin na partizane in vse, ki so v vihri 2. svetovne vojne žrtvovali svoja življenja za slovenski jezik, pesem in svobodo,'' je pisalo v patrovem vabilu. Veliko žrtev 2. svetovne vojne je namreč bila kristjanov, je še dodal.

Pevce partizanskega pevskega zbora je v romarskem središču nad Novo Gorico spremljal komorni simfonični orkester s solistoma.

Maša za partizane v baziliki Sveta gora na Skalnici nad Novo Gorico. Maš nisem in ne obiskujem razen dveh pogrebnih in te današnje. Bila je posebna. G. pater Bogdan Knavs je to današnjo obogatil še s nastopom Partizanskega pevskega zbora iz Ljubljane v spremstvu komornega simfoničnega orkestra in s solistoma. Po mojem vedenju se je tu na Primorskem prvič v Sloveniji prepevala partizanska pesem v cerkvi. Prepričan sem pa tudi, da je to prvi velik korak, k drugačnemu razumevanju oziroma sobivanju Slovenskega naroda. Hvala vam g. pater Bogdan Knavs.

Objavil/a Darko Žnidarčič dne Sobota, 16. oktober 2021

Vodja romarskega središča na Primorskem, ki je znan po tem, da ni do nikogar izključujoč, maše za partizane daruje od leta 2013. V tokratni je proslavil slovensko kulturo in svobodo.

V svoji pridigi je spomnil na pomen vrednot, še posebej prijateljstva in žrtvovanja za bližnjega, obenem pa pozval k sožitju in pomiritvi: ''Ob njihovi (partizani, op.p) velikodušnosti, veličini njihovega duha in takšni etični pokončnosti, pa nas postane skoraj sram, da se mi nismo večkrat sposobni dogovoriti, kako bi lahko naša narodna skupnost v bratskem duhu s sosednjimi narodi zaživela cvetoče kulturno življenje, uspešno gospodarstvo in miroljubno politiko,'' je dejal.

Pater Knavs je bil zadovoljen nad odzivom ljudi, ki so prišli na dogodek. Ti so namreč uspeli premostiti morebitna razhajanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kirka 15:43 18.oktober 2021.

    Pater Knavs, čeprav nisem verna, bi v Vašo cerkev prišla tudi sama in zagotovo bi se z Vami odlično razumela, saj ste Človek, ne glede na versko prepričanje. S tem dejanjem ste počastili spomin tudi na mojega dedka, ki je ...prikaži več bil ubit zaradi domobranskega izdajalca, na moje tri strice, ki so padli v partizanih in ne vem za njihov grob, za teto, ki je komaj preživela taborišče na Rabu, na očeta, ki je edini od bratov dočakal konec vojne. Hvala Vam.

  • bogdan76 14:35 18.oktober 2021.

    Partizani sobili večinoma vsi verni samo komunisti tega nočejo priznati.

  • leonardo 13:31 18.oktober 2021.

    No, če bo pa to Janša prenesel, potem ga bomo še dolgo gledali!