Slovenija
5986 ogledov

"V cestnem prometu gori rdeči alarm"

Tovornjaki in onesnaževanje
Slovenski prevozniki poudarjajo, da jih država obremenjuje bolj kot tuje.

Prevozniki blaga in potnikov v cestnem prometu, zbrani pod okriljem OZS in GZS, so danes znova opozorili na težave, s katerimi se srečujejo že dlje časa, med najbolj perečimi je nelojalna konkurenca. "V cestnem prevozu gori rdeči alarm," je v Ljubljani opozoril Peter Pišek z OZS in vlado pozval k reševanju problematike v sektorju.

Kot je na novinarski konferenci spomnil predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Pišek, se je v zadnjih dveh letih nabralo kar nekaj problemov, s predstavniki vlade pogovori tečejo, a je treba probleme začeti reševati. Pomen sektorja je podkrepil z navedbo, da je v njem več kot 8000 podjetij, ki imajo 35.000 zaposlenih. Predstavlja sedem odstotkov bruto domačega proizvoda, zato že več kot eno leto zahtevajo, da se sektor umesti kot strateška gospodarska panoga.

100 podjetij na enem poštnem nabiralniku

Po njegovih pojasnilih sektor najbolj duši nelojalna konkurenca. "Te je ogromno. Hromi in šibi gospodarsko vejo cestnega prometa," je dejal in dodal, da je bilo v Sloveniji samo lani ustanovljenih 400 transportnih podjetij s strani tujih lastnikov. Veliko je slamnatih podjetij, ob tem je izpostavil primer enega poštnega nabiralnika, v katerem je registriranih 100 podjetij.

"Tu ne moremo preživeti, nadzora ni," je poudaril in pojasnil, da se nadzorni organi srečujejo s premalo kadra. Zato prevozniki pozivajo vlado, da takoj prepreči to početje, da se bo še naprej pri nas tako enostavno odprlo transportno podjetje, ki da uničuje zdravo jedro slovenskega in evropskega prevozništva.

Dolgotrajno čakanje na Karavankah

Poleg nelojalne konkurence so med ključnimi problemi še davčna politika, dolgotrajno čakanje na mejnih prehodih in v predoru Karavanke, kjer zahtevajo ukrepe za povečanje pretočnosti, ter problematika lokalnega prometa - vse več je namreč lokalnih cest, na katerih je prepovedan tovorni promet.

tovornjak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Obe zbornici sta proti temu, da bi se po lokalnih cestah odvijal tranzit, ta mora na avtoceste, notranji promet pa ne more migrirati na avtoceste," je dejal Pišek.

Predsednik sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Milan Slokar je ob tem dodal, da bi morala država točno in jasno napisati, kaj je tranzit in kaj notranji promet.

Slokar je opozoril tudi na problem spodbud, o katerih se pogovarjajo že dve leti, do danes pa jih še niso dobili. "Radi bi, da bi nam država prisluhnila hitreje in bolj dinamično, ker se transport vsak dan spreminja," je poudaril. Želijo si vsaj spodbud za plin in bolj ekonomične pnevmatike.

Manko usposobljenega kadra

Prevoznik Boštjan Rojko je opozoril na manko usposobljenega kadra, problemi so predvsem pri zaposlovanju tujcev. Medtem ko je v Nemčiji možno voznika zaposliti v tednu dni, pri nas postopek lahko traja tudi tri mesece ali več. Poleg tega se soočajo tudi s tem, da tuji delavci, ki jim uredijo delovno dovoljenje, ne prihajajo v službe in dajo fiktivne odpovedi, samo da lahko prehajajo od enega do drugega delodajalca.

Problemi so tudi v potniškem cestnem prometu. Tudi prevoznik Peter Mirt je izpostavil odpiranje tujih podjetij v Sloveniji na mednarodnih linijah, dolgotrajne čakalne dobe na mejnih prehodih in nadzor - ta da je enak kot za državljane iz tretjih držav. "Opažamo, da vse države ščitijo svoje gospodarstvo in prevoznike, tuje pa mogoče omejujejo, mi pa ugotavljamo nasprotno, da nas država obremenjuje včasih bolj kot tuje," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.