Slovenija
48 ogledov

V čevljih nevarni krom

(Foto: ZPS) Žurnal24 main
Nemški prodajalec čevljev je iz prodaje umaknil kitajske ženske čevlje zaradi ugotovljene prisotnosti kroma. Ta lahko povzroči alergijo, spada pa tudi med rakotvorne snovi, opozarjajo pri zvezi potrošnikov.

Nemčija je v sistem hitrega obveščanja zaradi prisotnosti kroma prijavila rdečerjave usnjene ženske čevlje s črno plastično peto, izdelane na Kitajskem, z EAN-kodo 112448610102, proizvajalec pa je izdelek prostovoljno prenehal prodajati. 

Usnjeni izdelek vsebuje 12,5 mg/kg kroma, zaradi česar predstavlja tveganje za potrošnike in ne ustreza veljavnim predpisom.

Krom zaradi obdelave usnja
V čevljih so odkrili prisotnost kroma, ki lahko povzroča alergijo, spada pa tudi med rakotvorne snovi. Pri obdelavi usnja oziroma strojenju uporabljajo soli kroma, ki so lahko onesnažene s kromom, ali pa kromove soli v procesu proizvodnje oksidirajo v krom, so pojasnili pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Pri zvezi so za pojasnilo, ali so bili konkretni čevlji znamke Deichmann na voljo tudi slovenskim kupcem, v podjetju že zaprosili, odgovor pa bodo objavili na  spletni strani, so sporočili z ZPS.

Do takrat svetujejo, da čevljev ne uporabljajte, če jih imate doma. Lahko jih vrnete prodajalcu, upravičeni pa ste tudi do povrnitve kupnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.