Slovenija
30 ogledov

V Coca-Coli letos brez Božička

Božiček Shutterstock
Paradoks. V podružnici podjetja, ki si je Božička izmislilo, bodo delavci letos brez božičnice.

"V Coca-Coli HBC Slovenija letos ne bo božičnice, in to čeprav je prodaja skoraj podvojena," so v naše uredništvo pisali ogorčeni delavci.

Iz podjetja so pojasnili, da je prodaja v primerjavi s trgom sicer stabilna, vendar kljub temu v zadnjih dveh letih ne dosegajo ciljev, ki jim jih je zastavilo matično podjetje. "Zato dodatnih izplačil zaposlenim ob koncu leta ne načrtujemo," pravijo, saj so del letošnjih nagrad v obliki mesečnega variabilnega dela že izplačali, drugi del pa načrtujejo po koncu leta in opravljenih letnih razgovorih z zaposlenimi. Nagrado pa bodo dobili v drugi ameriški multinacionalki, ki deluje pri nas – McDonald'su. Vendar ta ne bo enaka za vse zaposlene, pravijo.

"Lani smo dobili 400 evrov božičnice, letos pa le 70 evrov," je razočarana bralka, ki je zaposlena v Tušu. "Spremenjene gospodarske razmere od podjetij zahtevajo gospodarno poslovanje in dodatna izplačila v decembru niso več samoumevna, ampak posebna pozornost vodstva do zaposlenih," so povedali v Tušu.

Komentarjev 3
  • ak 00:51 30.december 2011.

    *Malo pobrskaj po spletu, ni težko, pa še zastonj je, zaenkrat... ;)

  • ak 00:51 30.december 2011.

    božička v takšni podobi, kot se smehlja z reklamnih panojev je izumila Coca-cola. Božič v slovenščini drugače pomeni tudi majhen bog, torej sam po sebi oseba in ga je mogoče najti v mnogih kulturah pred prihodom krščanstva. Božiček pa je ...prikaži več zgolj slovenska izpeljanka iz imena dneva za moža, ki si ga je izmislilo omenjeno podjetje, in sicer je ta mož nekakšna 'nadgradnja' sv. Miklavža (oz. sv. Nikolaja), od tod tudi njegovo angleško ime Santaclaus, ki je okrajšava za Saint Nicholas (primer je Šentvid, ki je okrajšava za Sveti Vid). Od treh dobrih mož, ki nosijo darila je nedvomno najstarejši sv. Miklavž, saj je Dedek mraz nastopil svojo pravo 'funkcijo' šele z razmahom komunizma v deželah s to ideologijo, ko je z ukinitvijo krščanskih praznikov zazevala kulturna praznina, ljudski običaj pa je zahteval vsaj eno nadomestno takšno osebo v decembru. Ameriški Santaclaus pa je preprosto produkt kapitalizma, ki ima osnovo v mitologijah in pripovedih mnogih narodov. Malo pobrskaj po spletu, ni tež

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 00:03 30.december 2011.

    Pa od kje vam, da si je Bozicka izmislila Coca Cola?? Bozicek je panevropska mesanica ljudskih likov. Saj ce je rdec in bel ne pomeni, da je pa nujno ameriski ali celo od CocaCole. Nekdo si je 10 let nazaj ...prikaži več zmislil, da je od CocaCole in zacel emaile okrog posilat zdej pa to vsi verjamejo. Svasta res.