Slovenija
18482 ogledov

V Črnomlju je padla mala atomska bomba

Toča, razbit avto
1/9
bralka
Bi lahko katastrofo s točo kakorkoli preprečili? Poiskali smo odgovore.

Odzivi na petkovo točo velikosti pomaranč, ki je poškodovala vse avtomobile v Črnomlju, ki niso bili pod streho, razbijala objekte in za seboj pustila opustošenje, je na spletnih forumih izzvala kar nekaj ogorčenja zaradi številnih mnenj, da bi lahko katastrofo preprečili. Mi smo poiskali odgovore pri Darku Kralju, vodji letalske obrambe pred točo.

"Poglejte, to, kar je bilo v petek v Črnomlju je padla mala atomska bomba. Če bi se odzvali, ko je bila nevihta še na Hrvaškem, še preden je prišla čez mejo, bi se dalo točo omiliti, če ne celo preprečiti,“ je prepričan Darko Kralj, vodja letalske obrambe pred točo, v Letalskem centru Maribor.

Toča v občini Črnomelj | Avtor: Bralec Bralec

Arso je svoje stališče o letalski obrambi pred točo pojasnil za MMC pojasnil pred dvema letoma

Agencija RS za okolje zagovarja stališče, da ni zadostnih strokovnih podlag, ki bi upravičile izvajanje obrambe proti toči z vnosom dodatnih zaledenitvenih jeder v nevihtne oblake. Državna podpora tovrstnim aktivnostim bi bila po našem mnenju nesmotrna in bi pri uporabnikih neodgovorno vzbujala napačen vtis, da je obramba proti toči preverjeno učinkovita.

To je žalitev ta ljudi

Vlada bo sicer že prihodnji teden obravnavala posledice petkovega neurja in v najkrajšem možnem času zagotovila pomoč lokalnim skupnostim, a bo škoda zagotovo nekajkrat večja od zneska, kot bi po besedah Kralja moral znašati proračun za letalsko obrambo proti toči. "Na leto je naš proračun okoli 300 tisoč evrov (država naj bi prispevala okoli 120 tisoč evrov, ostalo pa občine op. a.). Pogosto delamo tudi prostovoljno. To je žalitev za ljudi, ki nosijo glave na prodaj z vsakim poletom za zaščito proti toči,“ je jasen Kralj, ki pravi, da bi morali biti proračun za normalno delovanje vsaj milijon in pol evrov, da bi lahko pokrivali področje Štajerske in Prekmurja. S tem bi kupili še eno letalo, ki bi se pridružilo trenutno edinemu, ki ga bodo morali po besedah Kralja letos prodati, če ne bodo z državo, ki si je čas za pogovore in pripravo pogodbe na temo obrambe proti toči vzela šele pred kratkim, sklenili dogovora. 

"Če bomo prodali še to edino letalo za bolj proti toči, ki je tudi edino v Sloveniji, je zgodba z bojem proti toči končana,“ je jasen sogovornik, ki je razložil, da imajo na avstrijskem štajerskem osem letal. 

Bil je še bolj konkreten, kakšne so posledice toče. "Ena sama toča, ne takšna kot je bila v Črnomlju stane državo okoli 5 milijonov evrov.“ 

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je za STA povedala, da je škoda v vsej črnomaljski občini po njenih prvih, grobih in nepopolnih ocenah dosegla tri milijone evrov. Za prihodnji teden oz. takoj, ko dobijo ocene s terena, je napovedala izredno sejo črnomaljskih svetnikov. Dodala je še, da občina sama stroškov sanacije ne bo zmogla in da med drugim računajo na državno pomoč. Vrtec Čardak si je danes ogledal tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar in obljubil pomoč. Povedal je, da bo treba v primeru tega vrtca in osnovne šole takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole.

Toča, razbit avto | Avtor: bralka bralka

Kiksi vremenoslovcev

Že pred dvema letoma je bil kritičen do Arsa. Podatke radarja na Lisci s popačeno sliko dobivajo na 20 minut, zato si pomagajo z avstrijsko radarsko sliko, ki podatke osvežuje nekajkrat hitreje in bolj natančno. Nadalje pravi, da je razočaran, ker so napovedi Arsa velikokrat napačne. Po njegovih besedah je bilo tako tudi v petek, ko je Arso izdal rdeči alarm za točo za štajerski konec, sam pa je, čeprav ni doktor znanosti, napovedal, da toče ne bo. "Zakaj nihče ne vpraša vremenoslovcev, zakaj so njihove napovedi napačne?,“ se sprašuje in dodaja, da gre denar za pridobivanje podatkov Arsa iz javnega proračuna. "Če bi mi dobili desetino njihovih sredstev, bi bili uspešni kot Grki, ki so daleč najboljši pri delovanju zaščite proti toči,“ dodaja in še pravi, da tudi župani najbolj vinorodnih delov Štajerske vplačujejo vse manj denarja za letalsko zaščito proti toči, pa čeprav vedo, da imajo na voljo za zaščito samo eno letalo, pilote je treba uriti, v letalstvu je vse treba plačati brez časovnega zamika, treba je investirati v opremo ...

Toča, razbit avto | Avtor: bralka bralka

Opozarjal na "pomaranče"

Sogovornika ni presenetilo niti to, da je padala toča v velikosti pomaranč. Pravi, da je že septembra lani ministrstvo opozoril, da je vreme vedno bolj ekstremno: "Mi ga spremljamo že 30 let. Vedno več je pojavov, ko se dve nevihti združita v multicelico, kot se je zgodilo v Črnomlju. Zaradi tega je treba spremeniti doktrino obrambe pred točo. To zahteva mnogo več sredstev. Potrebovali bi svoj radar, zdaj pa dobivamo popačeno sliko na 20 minut.“

Komentarjev 23
 • Avatar Minovak
  Minovak 16:23 11.junij 2018.

  Neverjetna je nesposobnost in nonšalantnost vseh levih vlad, ki do sedaj za nikogar niso naredile NIČ...povsem drugače pa je za sebe.

 • Rudman 07:37 11.junij 2018.

  Tukaj se pa strinjam, ker slucajno je bil prelet natovih letal nad Crnomljem in potem katastrofa in se strinjam, da je bilo enako nad Postojno. Ampak ne, to so teorije zarote, ki se jih mi nevedni vedno sproti izmisljujemo.

 • srecnii 21:47 10.junij 2018.

  Če je državi vseeno za ljudi