Slovenija
21 ogledov

V Črnomlju, Lendavi in Novem mestu 37 stopinj

Vročina Prt scr Arso
Temperature še naraščajo: danes se je živo srebro v Črnomlju, Lendavi, in Novem mestu že povzpelo na 37 stopinj Celzija.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se bo izjemno vroče vreme nadaljevalo vse do sobote, nekoliko lažje bomo zadihali šele v soboto zvečer.

Danes se bodo najvišje dnevne temperature povzpele od 32 do 37 stopinj Celzija, toplotna obremenitev bo popoldne velika. Takrat se izogibajte večjim naporom na soncu, uživajte dovolj tekočine in lahko hrano. Vročina bo najbolj obremenilna v mestih, znosnejša ob vodi in v zelenem okolju.

Že zbudili smo se v topla jutra – to se še bolj pozna na Primorskem in v mestnih središčih, kjer so bile najnižje jutranje temperature okoli 20 stopinj Celzija. Denimo v Portorožu pa so ob 9. zjutraj namerili 27 stopinj Celzija.

Sobotno olajšanje

Temperature bodo nekoliko padle šele v soboto zvečer. V soboto bo pretežno jasno, popoldne pa se bodo predvsem v severozahodni Sloveniji pojavile krajevne plohe ali nevihte. Še bo vroče, zvečer pa bo od severovzhoda začel pritekati hladnejši zrak.

Udobno tudi na delovnem mestu

Včeraj smo vam svetovali, kako ravnati, da boste vročino lažje prenašali.

Vročinskega vala pa ne zanima, da je dopustov praktično že konec in da je večina že na svoj delovnih mestih. Tudi na delavnem mestu pa morajo biti med vročinskim valom zagotovljeni ustrezni pogoji. Zakon določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija.

V primeru visokih zunanjih temperatur pa je delodajalec dolžan delavcem zagotoviti ustrezno toplotno ugodje. To pa pomeni, da lahko uveljavi različne ukrepe: prerazporeditve delovnega časa, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno.



Komentarjev 1
  • Matjaž Grahek 14:21 24.avgust 2011.

    Bo treba popravit :) Dobliče Črnomelj 36 30 V 4 13 1013 0.0 80