Slovenija
47 ogledov

V CSD čakajo na aplikacijo

Center za socialno delo Saša Despot
Dodatek. Varstvenega ne bo treba vračati, otroškega pa.

Socialni prejemki. Čeprav je že v nedeljo začela veljati nova socialna zakonodaja, po kateri bodo centri za socialno delo (CSD) na novo odmerjali socialne pomoči, otroške in varstvene dodatke, štipendije in druge socialne prejemke, računalniška aplikacija za obdelavo vlog še ne deluje. Kdaj bodo aplikacijo dobili, na CSD ne vedo.

“Zakaj te aplikacije še ni, ne vemo. Očitno so še neke tehnične težave. Odločati se bomo začeli, ko bodo dani pogoji,” je za Žurnal24 povedal direktor ljubljanskega CSD Moste - Polje Marjan Vončina.

Enako smo slišali od namestnice direktorja na CSD Murska Sobota Bernarde Škrbič: “Stvari se ne premikajo. Vloge imamo zbrane, a socialni delavci ne morejo delati nič, razen da si vloge pripravijo, jih pregledujejo, razvrščajo in ugotavljajo, kaj bodo prioritetno reševali. V sistem pa ničesar ne moremo dati, ker še ne dela.”

Akontacija bo

Prejemniki transferjev bodo, dokler jim CSD ne bo izdal nove odločbe, dobivali akontacijo v višini zneskov, ki so jih dobivali po starem. In če se bo izkazalo, da do denarja po novem niso več upravičeni? Varstvenega dodatka in državne pokojnine ne bo treba vrniti, bo pa treba vračati preostale socialne transferje, denimo preveč izplačane otroške dodatke in socialne pomoči, je pojasnila Barbara Starič Strajnar z ministrstva za delo.

Zamudniki na istem kupu

“Nihče naj ne bi ostal brez sredstev za preživetje. A kako bo sistem prepoznal tiste, ki so pravočasno dali vlogo decembra, če še nismo nikjer nobene stvari zabeležili v sistem?” se je vprašala Škrbičeva, ki meni, da bodo zamudniki, ki so vlogo oddali januarja, na istem kot tisti, ki so jo dali pravočasno decembra. “Danes smo dobili še deset vlog. Teh deset bo obravnavanih enako kot preostale,” je dejala.

Na ministrstvu nasprotno trdijo, da zamudniki bodo kaznovani. “Za skoraj vse pravice velja, da ti pripada s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi vloge. To pomeni, da če si decembra dal vlogo in če bo CSD odločil marca, bo pravico dodelil za nazaj od 1. januarja. Če si vlogo oddal januarja, pa boš imel pravico od 1. februarja, torej si v vsakem primeru za en mesec na slabšem,” je razložila Starič Strajnarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.