Slovenija
22 ogledov

V cvetličarno ali parlament

Varna točka Unicef
Lani so se srečali s 54 otroki z resnejšimi težavami.

Čeprav se je lani na varne točke zateklo 54 otrok s tako resnimi težavami, da so morale posredovati strokovne službe, so nekateri obiski otrok na videz precej bolj simpatični. "Nekatere stvari se odraslim zdijo malenkostne, otroku pa predstavljajo resno oviro. Zato jim sporočamo: za vrati z modro nalepko čaka nekdo, ki vam bo pomagal," je povedal promotor Unicefovih varnih točk Boštjan Gorenc - Pižama.

V 26 krajih po državi

V desetih letih so 459 varnih točk odprli v 26 krajih po Sloveniji, največ jih je v Ljubljani (kar 120), najnovejše pa so v Mengšu, Sevnici, Zagorju in Cerknem. Med njimi so lekarne, knjižnice, frizerski saloni, cvetličarne, trgovine, v Ljubljani pa tudi parlament.

"Spomladi se je na eni od varnih točk oglasil 13-letnik, ki je s kolesom zbil starejšo gospo. Tam sta se oba pomirila, gospo so oskrbeli z obliži in ji ponudili kozarec soka ... Po dogodku so se na varno točko prišli zahvalit še starši," eno od otroških zagat opisuje Pižama. Včasih otrokom, ki se izgubijo, pomagajo tudi priklicati starše.

Oblike nasilja drugačne

Oblike nasilja se spreminjajo: selijo se na splet, na družabna omrežja, in postajajo subtilnejše, je pojasnil Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa Slovenija. "V preteklem letu so se povečali obiski zaradi socialnih stisk in tudi zanemarjanja" je še dejal Bergoč.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 08:35 29.avgust 2013.

    Jaz bi otrokom odsvetoval da se zatečejo v parlament, bolje v cvetličarno.