Slovenija
48 ogledov

V desetih letih občuten padec

slovenija 14.02.14, informativni dan, fakulteta, studij, studentje, student, stu Anže Petkovšek
Število študentov je v obdobju desetih let padlo za 30 odstotkov, a kljub temu še vedno študira skoraj polovica mladih.

Število študentov v zadnjih letih pada. V šolskem letu 2015/16 se je 80.798 študentov izobraževalo v terciarnem izobraževanju, kar je skoraj pet tisoč manj kot leto pred tem. V primerjavi z letom 2005 pa je ta številka manjša za skoraj 34.000, saj je bilo leta 2005 v Sloveniji 114.794 študentov. 

Na Statističnem uradu Slovenije, kjer predstavljajo omenjene podatke, manjše število študentov pripisujejo tudi dejstvu, da se zadnja leta na univerze vpisujejo predstavniki manjših generacij. V zadnjih letih opažajo tako zmanjšanje vpisa na visokošolske strokovne in univerzitetne programe kot tudi na podiplomske. V lanskem šolskem letu je bilo v podiplomske programe vpisanih 19.512 študentov, kar je več kot četrtina vseh visokošolskih študentov. 

Študira jih skoraj polovica, izredno vedno manj

Čeprav število študentov hitro pada, ostaja delež mladostnikov, starih med 19 in 24 let, ki študirajo, še vedno visok. Po številu študentov na število prebivalcev se Slovenija uvršča med vodilne države v EU, saj študira 47,8 odstotka mladih. Slednje potrjuje SURS-ovo opažanje, da gre zmanjšanje števila študentov pripisati manjšim generacijam otrok. 

Če sta pred desetimi leti dve tretjini študentov študirali izredno, podatki kažejo, da je bilo v lanskem šolskem letu razmerje obrnjeno. Po podatkih SURS-a je v šolskem letu 2015/16 60 odstotkov študentov študiralo redno.

slovenija 01.10.13, zacetek studijskega leta, bruci, studij, studenti, Univerza, | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Koliko študenta stane bivanje

Študentom, ki v času študija ne živijo doma, največji strošek predstavlja strošek bivanja. Najugodnejše je bivanje v študentskem domu. V Ljubljani je za sobo v študentskem domu treba odšteti med 42,47 evra in 101,13 evra (povprečna cena znaša 70,25 evra), medtem ko se v Mariboru cene gibljejo med 67 in 183 evrov na mesec. Na Obali se povprečna cena bivanja v študentskem domu na mesec po osebi giblje med 97,50 evra in 104,27 evra brez DDV, odvisno od lokacije. Pri tem v ceni bivanja študentov ni vključena subvencija. 

Za šolsko leto 2016/17 je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport razpisalo 14.531 prostih mest za subvencionirano bivanje, od tega 5.310 mest za novince in 9.132 mest za podaljšanje bivanja. Študentski dom Ljubljana je za letošnje študijsko leto razpisal 7.408 ležišč, od tega 2.600 prostih mest za sprejem.

Na informativno prednostno listo se je uvrstilo skupaj 3.095 študentov. Levji delež vselitev je bil opravljen do konca septembra, ko naj bi zapolnili 1.300 prostih postelj. Do konca oktobra naj bi se vselilo še 700 študentov, preostala prosta mesta pa naj bi zapolnili predvidoma do konca leta. 

Pri zasebnikih cene višje

Študenti se lahko odločijo tudi za subvencionirano bivanje pri zasebniku, ki se prijavi na javni razpis za zasebnike, ki ga objavijo študentski domovi. Subvencija znaša 32 evrov mesečno, ko pa se odvedejo dajatve po Zakonu o dohodnini je znesek subvencije 21,5 evra. 

Ponudba postelj za študente med zasebniki je velika, a je treba zanje odšteti nekaj več. Čeprav se najdejo ponudbe pod 100 evrov za posteljo, pa je večinoma treba odšteti več. Najdejo se tudi ponudbe, ki presegajo znesek 200 evrov. Pri tem je treba biti pozoren tudi na to, ali so v ceno že všteti stroški ali ne. Upoštevati je treba tudi dejstvo, da večina najemodajalcev ob vselitvi zahteva plačilo varščine. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.