Slovenija
1843 ogledov

V DeSUS javno perejo zelo umazano perilo

Ivan Hršak Saša Despot
Poslanci ne upoštevajo sklepov stranke, pravi Jasnič.

Po sredinem glasovanju v DZ, na katerem so poslanci DeSUS podprli sklepe in predloge vlade, jih predsednik stranke Ljubo Jasnič poziva, da prenehajo s samovoljnim početjem ter da spoštujejo sprejete sklepe in zaveze stranke. Glasovanje poslancev je po mnenju Jasniča "neposredna izdaja stranke DeSUS, zlasti njenih volivcev in podpornikov".

Jasnič je v sporočilu za javnost navedel, da je poslanska skupina DeSUS na sredinem glasovanju v DZ "spet in znova eklatantno kršila sklepe iz zadnje seje sveta stranke DeSUS, ki je sklenil, da stranka zaradi škodljivih ravnanj ne podpira več trenutne vlade niti njenih ukrepov, še najmanj zakonodajnih".

Podprli najbolj sporne predloge vlade

Poudaril je še, da so poslanci z glasovanjem podprli tudi najbolj sporne predloge vlade in izpostavil novelo zakona o nalogah policije. "Pod vsako naslednjo akcijo Hojsovega ministrstva, ki bo razsuvala delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), bo poslej stal tudi pečat stranke DeSUS. To pa je v izrazitem nasprotju z interesi in vrednotami stranke DeSUS in predstavlja grobo kršitev sklepov najvišjega organa, sveta stranke," je še zapisal Jasnič.

Takšno glasovanje poslancev je po mnenju Jasniča ne samo neposredna izdaja stranke DeSUS, ampak tudi izdaja slovenskih državnih interesov, še posebej v evropskih okvirih. Izpostavil je še, da je takšno glasovanje poslancev DeSUS morda res v skladu z njihovimi osebnimi interesi, a je hkrati v neposrednem nasprotju z interesi stranke, ki naj bi jo v DZ zastopali.

Grožnje z ukrepi

Poslance je Jasnič tako ponovno pozval k spoštovanju sklepov stranke, sicer bodo proti njim "prisiljeni sprejeti najbolj rigorozne ukrepe", je še navedel.

Svet DeSUS je sicer na seji v preteklem tednu podprl dokument, s katerim odrekajo vsakršno nadaljnjo podporo vladi. Hkrati vlado, ki so jo sicer zapustili že decembra lani, pozivajo, naj nemudoma odstopi in razpiše predčasne volitve.

"Kot da smo mi krivi za to, kar se v stranki dogaja"

Poslanca Ivan Hršak in Branko Simonovič pa se s predsednikom stranke ne strinjata. Kot je v izjavi za javnost obrazložil Hršak, pisma sploh nista prejela, temveč sta se z njim seznanila posredno, preko medijev, saj da na tak način predsednik stranke že veš čas deluje. "Zdaj smo priča hudemu napadu na poslance DeSUS, zaradi glasovanja na včerajšnji seji," je zatrdil Hršak. Kot je pojasnil, vodstvo stranke pričakuje, da bodo poslanci glasovali po njihovem nareku namesto po svoji presoji. Dejal je, da poslanci sicer glasujejo v skladu s programom stranke, ki pa se ne sklada z Jasničevimi stališči. Dodal je, da je to, kar se dogaja v stranki, zanjo škodljivo.

"Imamo dva veljavna sklepa stranke, ki določata, da DeSUS ni v KUL-u, da bo zmerna opozicija in da lahko poslanci podpirajo vse predloge vlade, ki so v skladu s programom stranke in gredo v korist naših volivcev upokojencev," je pojasnil.

Če jih bodo skušali izključiti iz stranke, se bodo uprli

Simonovič pa je priznal, da ni več tako ponosen član stranke, ki se ji je pridružil že leta 1994. Po njegovih besedah se stranka preveč ukvarja s tem, kako se vključiti v takšno ali drugačno koalicijo in menjava predsednike kot po tekočem traku. Odkar je vajeti prevzel Jasnič, tako Simonovič, pa se vodstvo stranke ukvarja predvsem s tem, kako očrniti poslance.

"Kot da smo mi krivi za to, kar se v stranki dogaja. A ni tako, zavestno uresničujemo zaveze stranke," je zatrdil. Kot je pojasnil, so njihove programske točke večinoma vezane na upokojence, zato bodo podprli vse zakone, ki izboljšujejo njihovo življenje. Hršak pa je dodal, da stranka nima pravne podlage, da bi jih izključila, "a če nas bodo, se bomo poslužili najboljših pravnikov v Sloveniji", posledice pa bodo čutili tisti, ki so to sprožili, je sklenil poslanec. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 15
  • jezero 09:18 22.oktober 2021.

    Vsaka normalna stranka bi te poslance že zdavnaj sunila v r..it.

  • sam1 17:22 21.oktober 2021.

    Tisti,ki delajo po "lastni vesti" in hočejo zastopati interese in usmeritve stranke,so kratkomalo izdajalci in po razpadu DESUSA bomo točno videli,kam se bo stranka razpršila.....

  • luka65 15:32 21.oktober 2021.

    Petokolonaša HDZ Simonovićć in Hršaak!