Slovenija
20 ogledov

V dežju skakali z ladje

1/35
Žurnal24 main
Po scenariju je zagorelo na turistični ladjici na bohinjskem jezeru, potniki so poskakali z ladje. Vaja služb za zaščito in reševanje Bohinj 2010.

V hudem nalivu v Ribčevem Lazu, je danes potekal skupna vaja služb za zaščito in reševanje Bohinj 2010. Scenarij vaje je predvideval požar na eni izmed turističnih ladjic na Bohinjskem jezeru.

Števila ponesrečencev v vodi reševalci, gasilci in ostali pripadnik sil za reševanje niso poznali. Vedeli so le, da je v vodi, ki je imela okoli 14 stopinj Celzija, okoli 40 ponesrečencev.

Po informacijah vodje izpostave uprave za zaščito in reševanje Kranj Jerneja Hudohmeta je v vaji sodelovalo okoli 200 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, torej prostovoljnih in poklicnih gasilcev iz Kranja, Bleda, Bohinja in Jesenic, Zdravstveni dom Bled, enote policije, Rdečega križa, pripadnikov civilne zaščite, enot za reševanje iz vode in pod vodo, enote reševalnih psov in drugi.

Višji nivo varnosti
Kot je po vaji povedal Hudohmet, so bili nameni vaje preveriti povišan nivo varnosti za nesreče na vodi v Bohinjskem jezeru, za kar je bila v Bohinju ustanovljena posebna ekipa civilne zaščite: "Drugi namen je bil seveda tudi združiti vse enote za reševanje na vodi na Gorenjskem, saj tovrstnejše reševanje zahteva višji nivo komunikacije in sodelovanja. Uril in usposabljal za sodelovanje pa se je tudi občinski štab civilne zaščite."

Uspešna vaja
"Vaja je v celoti uspela. Enote, ki so reševale na vodi, so pokazale da znajo skupaj nastopiti, učinkovite so bile tudi podporne enote. Pokazale pa so se tudi nekatere pomanjkljivosti, predvsem na področju komunikacij, poročanja in vodenja evidenc, kjer bomo morali ob analizi najti rešitve za prihodnje," pojasnjuje Hudohmet in dodaja: "Tudi v realnih razmerah bi akcija potekala podobno kot danes. Enote prihajajo postopoma, v roku od ure do ure in pol bi morala biti gladina rešena, reševanje pod vodo se lahko tudi zavleče."


Šest hudo poškodvanih, pet mrtvih
Vodja bohinjske civilne zaščite Pavle Žvan dodaja: "Kljub vremenu smo zadovoljni da je vaja uspela po programu in smo jo uspešno izvedli. Uspešno smo iz vode rešili vse ponesrečence, koliko pa je bilo 'mtvih in ponesrečenih' pa še ne vemo."

V nesreči je 34 imitatorjev predstavljalo različne stopnje poškodovancev v realni nesreči. "Imeli smo šest hudo poškodovanih, pet mrtvih, ostali pa so potrebovali samo umiritev, osvežitev s toplimi napitki in drugo oskrbo. Pokazalo se je da bi v pravi tovrstni nesreči morali aktivirati zdravnike in ostale medicince s cele gorenjske, saj je bil en zdravnik premalo. Odzivni časi teh služb iz ostalih območij Gorenjske pa so zaradi oddaljenosti precej dolgi," je še dodala zdravnica Lilijana Krivec iz zdravstvenega doma Bled.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.