Slovenija
79 ogledov

V dimnikih so ptiči reden gost

Ptiči v dimnikih
1/4
Izolska občina
Izolska soseska. Skoraj tretjina dimnikov in zračnikov je nezavarovanih, v njih tudi gnezdijo.

"Zaradi neznanja uporabnikov in dejstva, da se ne zavedajo možnih posledic, ki so lahko tudi usodne, ne le za kršitelje, pač pa za njihove sosede oziroma vse stanovalce večstanovanjskih stavb, se pojavlja vrsta nepravilnosti na dimnovodnih napeljavah, zračnikih v stanovanjih in na plinskih pretočnih grelnikih. Pozivam lastnike in upravnike stavb, da razmere uredijo, varčevanje na račun lastne varnosti se ne izplača," opozarja izolski župan Igor Kolenc.

Klavrna slika razmer

Lani so se v Izoli, so sicer prva oziroma ena redkih občin pri nas, v kateri so se lotili sistematičnega pregleda razmer v občinskih stanovanjih, v njeni lasti jih je 110 in odpravili vrsto nepravilnosti. Večja varnost jih je stala 32 tisoč evrov. Koncesionar za izvajanje dimnikarskih storitev pa je med rednim pregledom dela Izole, gre za sosesko Livade, ugotovil, da kar blizu 30 odstotkov vseh dimnikov in zračnikov ni zaščitenih z dimniškimi mrežicami; ptiči, tudi tako veliki kot galebi, tako lahko brez težav vstopajo vanje in jih občasno uporabljajo celo za gnezdenje, dimniki pa se zato zamašijo. "V klavrnem stanju so tudi dovodni kanali za zrak, ki so zamašeni, založeni ali celo zaprti, prav tako so številke poškodbe dimniških elementov, zaradi katerih plini uhajajo v jaške napeljav in mimo dimnikov," je med drugim opozoril Mihael Gruden, predstavnik podjetja E.D.T. Servis, ki ima koncesijo.

V Izoli so konec leta 2011 začeli sistematično pregledovati plinske bojlerje v občinskih stanovanjih. Spomnimo, pred časom se je v kopalnici v stanovanju v Livadah s plinom CO zastrupila in nato v bolnišnici umrla 18-letna dijakinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.