Slovenija
22 ogledov

"V dogovoru s Hrvaško nič novega"

10102007_bobo_ribic_morje_jadran_edited-1 Žurnal24 main
Na papirju bi slovenski ribiči do Vrsarja lahko lovili že zdaj, vendar tega v praksi ne počnejo. Treba bi bilo urediti predvsem lovljenje znotraj slovenskih katastrskih mej, pravi ribič Leon Čebulj.
Ti dogovori niso življenjski in v praksi težko zaživijo.
Leon Čebulj, ribič

"Takšna ureditev je veljala že zdaj," nam je povedal ribič Leon Čebulj. Zapisana je namreč v sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju med Slovenijo in Hrvaško.

"Tu ni nič novega, ker je ta sporazum samo črka na papirju in se ni nikoli izvajal. Hrvaški ribiči so naši prisotnosti vedno nasprotovali," pravi Čebulj in dodaja, da so se Hrvaški ribiči tudi s silo odzvali na slovenske ladje ob zahodni istrski obali.

"Ne vem, kdo bi si upal," je na vprašanje, ali bodo slovenski ribiči zdaj le lovili do Vrsarja, povedal Čebulj: "Hrvaški ribiči močno ščitijo svoje interese."

Hrvaška je v pogajanjih z EU zaprla poglavje o ribištvu. Kot smo pisali včeraj, dogovor med drugim določa, da lahko slovenski ribiči lovijo ob zahodni obali Istre, do kraja Vrsar.

Lovili bi "le" znotraj katastrskih mej
Tudi hrvaški ribiči so v slovenskem morju lahko lovili že doslej, še pravi in dodaja, da se to ni dogajalo. Naše morje naj bi bilo namreč premajhno še za slovenske ribiče.

Kot pravi, bi bila najbolj praktična in življenjska ureditev ta, da bi slovenski ribiči lahko neomejeno lovili v morju, ki je na podlagi katastra slovensko, in da bi Slovenija na tem področju tudi izvajala jurisdikcijo.

Možnost lovljenja rib do Vrsarja naj slovenskim ribičem tako ne bi bila prioriteta, pravi Čebulj in dodaja, da si želi, da bi ribiče prenehali uporabljati v dnevnopolitične namene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.