Slovenija
17 ogledov

V dolgi vrsti za hrano

Med odjemalci paketov je po podatkih RK vedno več takih, ki so sicer zaposleni, Žurnal24 main
Socialna stiska. Več ton hrane za pomoč. Čakali za moko, mleko, riž, sladkor in testenine.
Veliko na odpad
Neuporabno. Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da veliko ljudi, ki prinese oblačila, obutev ali celo pohištvo, ne presodi kakovosti izdelkov. “Nekatere stvari so tako neuporabne, da jih lahko samo še odpeljemo na odpad. Tako Snagi plačujemo od 300 do 400 evrov na mesec,” pojasnjuje Kovačič.

“Že eno uro stojim, da lahko odnesem domov nekaj moke in mleka. Sram me je, da sem padel tako nizko, vendar mi drugega ne preostane. Doma imam lačne otroke,” je včeraj pred zbirnim centrom Rdečega križa v Mariboru s sklonjeno glavo pojasnil mlajši moški.

Sram na očeh
V dolgi kači več kot sto ljudi, ki se je proti popoldnevu vila že čez vse dvorišče, so v vrsti za prehrambni paket stali mladi in stari. Večina se jih je nervozno prestopala in pogledovala na uro, sprašujoč se, kdaj bodo prišli na vrsto. Bili so redkobesedni. Nihče od tistih, ki smo jih nagovorili, se ni želel izpostaviti z imenom in priimkom, a bili so skupnega mnenja, da je zelo hudo. Po incidentu, ki se je zgodil prejšnji teden, ko so se pri razdeljevanju hrane začeli prerivati in je morala posredovati policija, je tokrat ljudi in pakete varoval varnostnik.

Varnost dodaten strošek
“Ta denar, ki ga moramo zdaj odšteti za varovanje, bi raje porabili za dodatne pakete,” je pojasnil Alojz Kovačič, sekretar Rdečega križa Maribor. Dodal je, da ljudje bolj kot hrano potrebujejo denar, saj morajo plačati položnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.