Slovenija
19 ogledov

V dom le zdravi starostniki

V domovih za starejše občane po podatkih ZZZS letos obravnavajo okoli 17.700 var Žurnal24 main
Domovi za ostarele: Zdravstvena nega oskrbovancev je vse zahtevnejša.
Nega in oskrba
Razmejitev. ZZZS v socialnozdravstvenih zavodih plačuje nego, ne pa oskrbe. Ker se ti dejavnosti v domovih med seboj prepletata, ju je težko razmejiti. ZZZS je v letošnjem letu kršitve, ko so domovi storitve oskrbe glede na veljavne normative prikazovali kot zdravstvene storitve, odkril v več kot polovici opravljenih nadzorov.

Kritja. Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) bo letos za zdravstveno nego varovancev v socialnih zavodih namenil 121 milijonov evrov, kar je več kot polovica denarja, ki bo šel za osnovno zdravstveno dejavnost. Za vse splošne ambulante ter dispanzerje za žene in otroke zdravstvena blagajna v letošnjem letu plača 217 milijonov evrov. V domovih medtem trdijo, da denarja za kritje zdravstvene nege ni dovolj in da se večina storitev financira iz sredstev stanovalcev.

Poslali jih bomo v bolnišnice!
“Teh 121 milijonov evrov je namenjenih za nego težko bolnih ljudi, kar ni primerljivo z osnovnim zdravljenjem,” pravi Boris Koprivnikar iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZ). “Zahteve, ki jih imamo do zavarovalnice, temeljijo na novem številu postelj, na novih dejavnostih. Če ne bo druge, bomo morali uporabnike, ki so zelo bolni, pošiljali v bolnišnice,” dodaja Koprivnikar.

121 milijonov evrov ZZZS letos namenja za nego v socialnih domovih. Pred petimi leti je znesek za nego znašal 85 milijonov.

Premalo nadzora
“Nadzora, tako strokovnega kot finančnega, za kaj se denar uporablja, je premalo,” pa poudarja Frančiška Četkovič, predstavnica upokojencev v ZZZS. “Gre za problem normativov in standardov – kaj se šteje v oskrbo in kaj v nego. Zdravstvena oskrba ne sme bremeniti cene oskrbnega dne. Vendar pa je treba najprej preveriti, katere storitve so bile res opravljene,” dodaja Četkovičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.