Slovenija
64 ogledov

V domu za starejše nastanili obsojenega morilca

Dom za upokojence Gornja Radgona Dom za upokojence Gornja Radgona
Obsojenega morilca, ki je na Dobu prestajal 15-letno zaporno kazen zaradi umora svoje žene, so zaradi zdravstvenih težav premestili v dom za starejše občane. Podržaj: problem je širši.

Obsojeni morilec svoje takrat 52-letne žene, ki jo je pokončal s sekiro, kazen zapora prestaja na Dobu. Zaradi zdravstvenih težav so ga julija namestili v Domu za starejše občane v Gornji Radgoni. "Ta zapornik ima en kup diagnoz, potrebuje če že ne 24-urno oskrbo, pa vsaj 24-urno spremljanje. Tega mu v zaporu ne moremo zagotoviti. Poleg tega primernejše ustanove zanj ni, za psihiatrijo ni, za klasično bolnišnico tudi ne," za Žurnal24.si pojasnjuje v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Dodaja, da so zaradi specifike njegove primera pred leti tudi prekinili prestajanje kazeni zapora, vendar se je zapletlo, posredi je bil alkohol, obsojenec se ni držal navodil. "Gre za človeka, ki pač potrebuje okvir institucije."

Primerno ustanovo za obsojenega morilca so na upravi iskali dobre dve leti. Nihče ga ni želel sprejeti v svojo oskrbo. "Seveda razumem svojce oskrbovancev, bi pa poudaril, da je dom v Gornji Radgoni natanko vedel, koga sprejema in kakšna preteklost ga bremeni."

Težav v domu ni

Strokovna vodja Doma starejših občanov v Gornji Radgoni Jožica Šemnički to potrdi in doda, da se je v prvi vrsti nanje s prošnjo za sprejem obsojenca obrnil varuh človekovih pravic. Gre za težkega sladkornega bolnika z rakom prostate. "Komisija za sprejeme našega doma se je po temeljitem pregledu vseh strokovnih mnenj odločila, da ga sprejmemo. Pri tem bi izpostavila, da smo si dali 3-mesečni poskusni rok, ki naj bi pokazal, ali lahko bivamo skupaj."

Z namero, da sprejmejo zapornika z Doba, ki je dve tretjini kazni že prestal, so obvestili vse svoje zaposlene, stanovalcev doma pa res ne. "Zato niti ne vidim razloga, saj bi v tem primeru morali obveščati vse stanovalce za vsak nov prihod. Eden med nami je pač črn, drugi bolj bled, tretji ima takšno preteklost, četrti drugačno," pojasnjuje odločitev. Z novim stanovalcev nimajo nobenih težav: "Včeraj sem se s tem vprašanjem obrnila na vse naše stanovalce in poudarjam, da niti eden ni izpostavil, da je novi stanovalec problematičen. Nasprotno, povedali so mi, da je vljuden, da vedno pozdravi." Če bi prišlo do težav, potem - tako so dogovorjeni - zaposleni doma takoj pokličejo na Dob in težava naj bi bila v dveh urah rešena.

"Glede na ves prah, ki se je po objavi v nekaterih medijih dvignil okrog tega, se nam seveda zdaj poraja vprašanje, kako bo," sklene strokovna vodja radgonskega doma za upokojence. 3-mesečni poskusni rok se izteče 11. oktobra; komisija za sprejeme v domu bo v ozir pri odločitvi vzela vsa strokovna mnenja in tudi izkušnje, ki jih imajo v domu z njim.

Problem obolelega morilca ni edini

"To ni osamljen primer, okrog tega imamo kar velik problem," pove Jože Podržaj. "Eno je zdravstvena oskrba, za katero je poskrbljeno in ki jo zagotavljajo zdravstveni domovi, saj smo od leta 2009 v javni mreži, drugo pa je zdravstvena nega. Te zdravstvo ne nudi, saj oni zdravijo in ne negujejo. Okrog tega smo torej prepuščeni sami sebi, nega v našem zaporskem sistemu ni urejena."

Podržaj pravi, da imajo več takšnih zapornikov, ki bi potrebovali vsakodnevno nego. "S tem se soočamo, vendar problem je kompleksen. Potrebno je zagotoviti primerne prostore, kader. Za zdaj se poslužujemo zasilnih rešitev, kot smo jo sprejeli v primeru dotičnega obsojenega morilca."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.