Slovenija
1413 ogledov

V drugi polovici leta bo priložnosti še več

Novice: V drugi polovici leta bo priložnosti še več Saša Despot
Obeti delodajalcev so glede gibanja zaposlenosti v drugi polovici letošnjega leta pozitivni.

Delodajalci napovedujejo 3,2-odstotno rast števila zaposlenih, največ po letu 2014, ter predvidevajo približno 42.900 zaposlitev. Po drugi strani pa se povečujejo neskladja na trgu dela in težave delodajalcev z iskanjem kadra. Tako kažejo rezultati najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja, v kateri je aprila in maja sodelovalo več kot 3000 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi iz vse Slovenije, so danes sporočili iz republiškega zavoda za zaposlovanje.

V času anketiranja so delodajalci zaposlovali približno 686.800 delavcev, za prihodnjih šest mesecev pa predvidevajo, da bo njihovo število naraslo na 708.700. Anketirani delodajalci tako načrtujejo, da se bo v roku število zaposlenih povečalo za okoli 22.000, večinoma zaradi nadomeščanja ob upokojitvah, porodniških dopustih in dopustih za nego in varstvo otrok, nekaj za začasne zaposlitve, nekaj pa bo tudi novih zaposlitev zaradi večjih potreb.

Najpozitivnejše napovedi glede gibanja zaposlovanja so v gradbeništvu (9,1-odstotna rast števila zaposlenih), drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (6,1 odstotka), drugih dejavnostih (5,7 odstotka), gostinstvu (5,4 odstotka), informacijske in komunikacijske dejavnosti (4,5 odstotka) ter promet in skladiščenje (4,1 odstotka). Upad števila zaposlenih je napovedan le v rudarstvu (-8,8 odstotka).

"V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji, varilci, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalci ter skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo," so našteli na zavodu. Povpraševanje bo veliko tudi po čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih v uradih in hotelih, vojakih, elektroinštalaterjih, orodjarjih in natakarjih.

Po poklicnih podskupinah bodo najbolj iskani kovinarji, strojni mehaniki in gradbinci, strokovnjaki za vzgojo in izobraževanje ter za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo ter izvajalci osebnih storitev in prodajalci.

Električar, prenova, elektrika, renovacija, delavec | Avtor: Profimedia Profimedia

Več kot polovica ima težave zaradi pomanjkanja ustreznih kandidatov

Anketni podatki kažejo, da so se od jesenska ankete med delodajalci strukturna neskladja na trgu dela precej povečala. S pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev se je v preteklih šestih mesecih soočala že več kot polovica ali natančneje 54,1 odstotka delodajalcev. Kot so navedli na zavodu, se jih je v skupini velikih delodajalcev s pomanjkanjem ustreznih kadrov srečevalo skoraj 80 odstotkov, med srednjimi delodajalci blizu 65 odstotkov, med malimi podjetji pa polovica.

Najvišji deleži delodajalcev, ki se soočajo s težavami pri iskanju delavcev, so v sektorjih kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo (72 odstotkov), zdravstvo in socialno varstvo (66 odstotkov), gostinstvo (65 odstotkov), promet in skladiščenje (64 odstotkov), gradbeništvo (63 odstotkov), rudarstvo (60 odstotkov) in predelovalne dejavnosti (58 odstotkov).

Voznik tovornjaka | Avtor: EPA EPA

Med poklici, za katere so imeli delodajalci največ težav pri iskanju ustreznih kadrov, so na prvih mestih vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, prodajalci, vojaki, natakarji, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki v uradih in hotelih, kuharji, skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo.

Dobra polovica ali 54,6 odstotka delodajalcev tudi v prihodnje pričakuje težave z iskanjem kadra. Tovrstna skrb je še posebej navzoča pri velikih delodajalcih (77 odstotkov). Težave pri iskanju delavcev v prihodnjih letih napoveduje tudi 61 odstotkov srednje velikih delodajalcev in 52 odstotkov malih delodajalcev.

Najbolj zaskrbljeni so delodajalci iz gostinstva ter zdravstva in socialnega varstva, prometa in skladiščenja ter gradbeništva. Po navedbah zavoda jih težave z iskanjem kadra pričakuje več kot dve tretjini.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.