Slovenija
303 ogledov

V državnem zboru sprejeli dve pomembni odločitvi

Novice: državni zbor odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Državni zbor/Sušnik Matija
Državni zbor je potrdil Jano Ahčin za predsednico računskega sodišča in Milana M. Cvikla za viceguvernerja Banke Slovenije.

DZ je s 60 glasovi za in 19 proti na tajnem glasovanju imenoval Jano Ahčin za predsednico računskega sodišča. Nekdanja direktorica Finančne uprave RS (Furs) bo tako na položaju nasledila Tomaža Vesela in postala prva ženska na čelu vrhovne revizijske ustanove v državi.

Ahčinova je bila že do zdaj svetovalka predsednika računskega sodišča. Dosedanjemu predsedniku Veselu se je mandat iztekel s koncem maja, a ga je, ker DZ še ni imenoval njegovega naslednika, podaljšal do sredine junija. Od takrat ustanovo začasno vodi njegova prva namestnica Maja Bilbija.

Ahčinova je po imenovanju zagotovila, da bo s sodelavci poskrbela za neodvisno, strokovno, objektivno in učinkovito delovanje računskega sodišča tudi v prihodnje, da bo lahko ustanova še naprej prispevala k bolj pravilni in smotrni porabi proračunskih sredstev. Pred dnevi je napovedala, da bo njena prva pot v DZ in na ministrstvo za finance z namenom spremembe zakona o računskem sodišču, ki je z enim popravkom vmes star 20 let. Zakon je po njenih besedah precej tog in ne omogoča, da bi se posamezni procesi odvili hitreje. "S spremembami bomo omogočili, da se postopki skrajšajo in so bolj učinkoviti. Z njimi bi razširili krog upravičencev, ki jih nadzira računsko sodišče, in to, da bi lahko pridobili podatke iz več virov kot danes," je pojasnila. Prevetrila bi tudi svetovalno vlogo računskega sodišča, ki v revizijah zavezancem poleg ukrepov izdaja priporočila ter pripravlja predloge za spremembe zakonodajnih rešitev.

Svetu Banke Slovenije se pridružuje Milan M. Cvikl 

DZ je s 54 glasovi za in 25 proti imenoval Milana M. Cvikla za viceguvernerja Banke Slovenije. Nekdanji slovenski član evropskega računskega sodišča, v zadnjem času pa predsednik strokovnega sveta SD za finance, razvoj in kohezijo, se tako pridružuje svetu Banke Slovenije, ki ga vodi guverner Boštjan Vasle.

Cvikl je med letoma 1983 in 1991 kot mlad analitik že deloval v predhodnici današnje Banke Slovenije, Narodni banki Slovenije. V nadaljevanju svoje poklicne poti je deloval v skupini Svetovne banke in v NLB, bil je državni sekretar na ministrstvu za finance, za krajši čas minister za evropske zadeve, poslanec, slovenski član evropskega računskega sodišča, deloval je tudi v Evropski banki za obnovo in razvoj.

V javni predstavitvi je Cvikl zatrdil, da bo delo na mestu viceguvernerja opravljal skrbno, samostojno in strokovno. Obenem je spomnil, da je pretežni del svoje delovne poti deloval kot tehnokrat. "Zato dobro razumem tehnokratsko delo. Tehnokrati spoštujemo zakonske omejitve in pristojnosti, da bi kar najbolj učinkovito in uspešno uresničevali poslanstvo in vizijo institucije, ki ji pripadajo," je pojasnil in dodal, da želi tako delovati in okrepiti zaupanje v delovanje centralne banke.

Cvikl se v svetu Banke Slovenije pridružuje guvernerju Boštjanu Vasletu, njegovi namestnici Tini Žumer ter viceguvernerjema Ireni Vodopivec Jean in Jožefu Bradešku. Vodopivec Jeanova je sicer prav ta mesec v DZ poslala prošnjo, naj jo z 31. julijem iz osebnih razlogov razreši s položaja. To je DZ danes tudi storil. V kratkem bo tako potreben nov postopek imenovanja viceguvernerja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.