Slovenija
12012 ogledov

V državni upravi se bo bolje jedlo in pilo

Pogrinjek Shutterstock
Zneski za pogostitev v državni upravi so se povišali, skladno z "inflacijo in potrebami organov".

Uredba o stroških reprezentance je bila sprejeta v letu 2009 v prizadevanju za poenotenje uporabe reprezentančnih sredstev. Kot so pojasnili v vladnem sporočilu za javnost po 29. redni seji vlade, se je med uporabo predmetne uredbe pokazalo, da je treba določene segmente uredbe posodobiti, zaradi preglednosti pa je pripravljena nova uredba. Kot so dodali v sporočilu, so omejitve dopustnih izdatkov posodobili "upoštevaje inflacijo zadnjih let in dejanske potrebe organov".

In kakšne so spremembe? Na sestankih stroški pogostitve s pijačo in sadjem, izjemoma pa tudi prigrizki, po novem ne bodo smeli presegati 7 evrov (do zdaj 5) na osebo na uradnih sestankih in 3 evre (do zdaj 2) na osebo na delovnih sestankih, poroča spletni portal N1

Omejitve iz uredbe ne veljajo za Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo, v primerih, ko gre za delovanje na področju zagotavljanja nacionalne varnosti, sodelovanje oziroma izmenjevanje podatkov s tujimi obveščevalnimi in varnostnimi službami ter postopke varnostnega preverjanja. Prav tako ne veljajo za Ministrstvo za zunanje zadeve v primerih, ko gre za stike s predstavniki iz tujine in druge protokolarne dogodke.

Novost v uredbi je ta, da če organizator strokovnega seminarja ali konference zagotovi kosilo oz. večerjo, smejo stroški kosila ali večerje znašati največ 40 evrov na osebo. Stroški uradnega ali delovnega kosila oziroma večerje, ki ga prireja funkcionar, smejo po novem znašati največ 65 evrov na osebo (prej 50), za direktorje vladnih služb in predstojnike organov v sestavi omejitev po novem znaša 50 evrov na osebo (prej 40), načelnik upravne enote pa lahko odšteje največ 40 evrov na osebo (prej 30), še poroča portal N1. Pri obedih, ki so del protokolarnih dogodkov, se je omejitev dvignila s 65 na 80 evrov na osebo.

Pri organizaciji sprejemov smejo funkcionarji po novem za pogostitev porabiti največ 35 evrov na osebo (prej 30), načelniki upravnih enot pa 20 evrov (prej 15). Za pogostitve na protokolarnih sprejemih se je omejitev s 40 zvišala na 50 evrov na osebo.

 

Komentarjev 5
 • Avatar Jaka Steiner
  jaka4 22:31 27.december 2022.

  Glede na inflacijo... bolje nekaj, kot nič.

 • saso43 20:44 27.december 2022.

  Še to je preveč. Pr..ci lahko jejo samo pomije.

 • saso43 20:43 27.december 2022.

  Še to je preveč. Pr..ci lahko žrejo samo pomije