Slovenija
21 ogledov

V državnih podjetjih še brez regresa

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
V večinsko državnih podjetjih Elektro Celje in Elektro Ljubljana po naših informacijah še niso izplačali regresa.

"Nekaterim regres res še ni bil izplačan. Tako delavci v dveh distribucijskih podjetjih regresa sploh še niso dobili v celoti. Ker je premalo prilivov, so jim izplačali le prvi del regresa. Če drugega dela ne bo do konca poletja, bomo začeli s sindikalnimi aktivnostmi, ni pa izključena niti tožba. Regres delavcem pripada," je pojasnil Franc Dolar, predsednik sindikata delavcev dejavnosti energetike.

Za kateri podjetji gre, Dolar ni želel razkriti, po naših informacijah pa gre za Elektro Celje in Elektro Ljubljana, ki imata zaradi preobsežnih naložb v omrežje v preteklih letih letos resne likvidnostne težave. Po nekaterih informacijah, ki jih nismo mogli preveriti, je neizplačan celo del lanske božičnice.

Vprašanja smo poslali vsem petim distribucijskih podjetjem, vendar na naša vprašanja niso odgovorili, večinoma s pojasnilom, da so odgovorni odsotni.

Tretjino nad povprečjem
Lani je bila sicer povprečna mesečna plača v večinsko državnih energetskih podjetjih 1.948,65 evra bruto in je bila 35 odstotkov nad povprečjem v državi. Tistih 143 ljudi, ki so bili zaposleni na individualnih pogodbah, pa je imelo lani povprečno 6.627,84 evra bruto mesečne plače.

Trikratna razlika med božičnicami
Povprečna božičnica je znašala 1.200 evrov na delavce, za kar je 20 podjetij porabilo skupaj 7,6 milijona evrov. Najvišjo božičnico so dobili zaposleni v Jedrski elektrarni Krško, 1.758,7 evra, najnižjo pa v HSE Invest in Dravskih elektrarnah Maribor, kjer je znašala okrog 600 evrov ali skoraj trikrat manj.

 Dobrih sedem milijonov je 6.344 delavcev v "državnih" energetskih podjetjih dobilo tudi kot dodatek za uspešnost.

Primerjava, ki jo je pripravil direktorat za energijo na ministrstvu za gospodarstvo, vključuje vseh pet elektrodistribucijskih podjetij, Eles in Sodo, Holding slovenske elektrarne, Dravske, Soške in Savske elektrarne, termoelektrarne Šoštanj, Brestanica, Trbovlje in Ljubljana, Gen energijo, Jedrsko elektrarno Krško in HSE Invest. Celotna primerjava je dostopna na: http://www.mg.gov.si/fileadmin/mg.gov.si/pageuploads/Energetika/Porocila/Place_2009.pdf

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.