Slovenija
28 ogledov

V duhu pokrajin bi združil uprave

Župan Miklavža Leo Kremžar mediaspeed
Kangler za skupno občinsko upravo. Ideja med župani sprejeta medlo.

"Iščemo možnosti, da bi z več občinami naredili skupno občinsko upravo. Pridružilo bi se nam lahko le nekaj sosednjih občin ali pa bi nas bilo pod skupno upravo kar 21," je svojo idejo razkril Franc Kangler, župan Maribora.

Uradi da, generalno ne

Zamisel, ki je nekakšen zametek pokrajin, naj bi se porodila v duhu splošnega varčevanja. Kako naj bi konkreten model skupne uprave deloval, pa še ni znano. Kangler je z idejo že seznanil nekatere župane sosednjih občin, vendar ti nad njo za zdaj niso preveč navdušeni. "Za zdaj nisem za. Ko bomo imeli na mizi konkreten model in predloge, se bomo pa lahko odločili. Kolikor vem, v Sloveniji še ni takšnega primera, zato sem skeptičen," je pojasnil Branko Ledinek, župan Občine Rače - Fram.

Pomisleke ima tudi Leo Kremžar, župan Miklavža. "Da združujemo neke dodatne službe in institucije, tako kot že imamo združena redarstvo in inšpektorat, se mi zdi dobra ideja. Tu bi lahko veliko privarčevali. Generalnega združevanja občinskih uprav pa za zdaj ne vidim kot dober predlog," je dejal Kremžar.

Poslanec in bivši župan Dupleka Janez Ribič pa je prepričan, da tak model splošnega združevanja občinskih uprav ne pride v poštev.

Komentarjev 1
  • Lavdan 09:37 30.junij 2012.

    Seveda so proti, ker se bojijo za svoje stolčke. Ukiniti bi morali vsaj pol občin, ker nas te občinske uprave preveč stanejo.