Slovenija
15 ogledov

V dveh Kogradovih družbah napovedali stavko

denar Boštjan Tacol
Delavci Kogradovih družb Gradnje Igem in Instalater Prevalje so za torek napovedali stavko, ker jim podjetje ni poravnalo socialnih prispevkov za zadnje tri plače. Upravi so dali čas za poravnavo prispevkov do ponedeljka.

Če do ponedeljka prispevki ne bodo poravnani, bo 50 delavcev Gradnje Igem in 40 delavcev Instalaterja v torek stavkalo, je pojasnil predsednik podjetniškega sindikata Gradnje Igem Vinko Rubhof. Od uprave družbe bodo terjali tudi plačilo regresa za letni dopust, na katerega so sicer pripravljeni še počakati. Vodstvo Gradenj Igem prispevkov k plačam za april, maj in junij ni poravnalo zaradi likvidnostnih težav.

Gradnje Igem v prisilni poravnavi

Podjetji Gradnje Igem in Instalater Prevalje sodita v sklop Kogradovih podjetij. Prvi je v postopku prisilne poravnave od 8. maja Kograd Igem, terjatve pa je v roku prijavilo 226 upnikov v skupnem znesku 18,2 milijona evrov.

Upravitelj prisilne poravnave Matjaž Polenčič v poročilu, objavljenem na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), ugotavlja, da rezultati poslovanja v obdobju od januarja do konca maja letos nekoliko odstopajo od projekcij v načrtu finančne reorganizacije v negativnem smislu, vendar pa odstopanja po njegovih navedbah niso tako velika, da bi lahko iz njih naredil konkretnejše sklepe.

Družba je v prvih petih mesecih letos poslovala z izgubo v višini 933 tisoč evrov, izguba pa je predvsem posledica oteženega delovanja zaradi blokiranih računov, motene dobave repromaterialov in ustavitev del na gradbiščih, pa v poročilu, ki je prav tako objavljeno na Ajpesu, navaja direktor podjetja Branko Poberžnik.

Predvidevajo 76-odstotno poplačilo terjatev

Vodstvo podjetja Kograd Igem, ki je konec lanskega leta zaposlovalo 128 delavcev, v načrtu finančne reorganizacije predvideva 76-odstotno poplačilo terjatev navadnih upnikov v štirih letih od pravnomočnosti potrjene prisilne poravnave. Po podatkih podjetja iz načrta finančne reorganizacije bi prisilna poravnava vplivala na 14,3 milijona evrov navadnih terjatev.

Kograd Igem, ki je največje koroško gradbeno podjetje, je lani imel za 34,3 milijona evrov prihodkov, kar je 14 odstotkov manj kot leto prej, leto pa je družba sklenila z izgubo v višini 1,9 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.