Slovenija
6 ogledov

V dveh nočeh 51 na treznjenje

Le redki so se mimo table Log pripeljali hitreje od 50 kilometrov na uro, na rad Žurnal24 main
Kljub novemu zakonu so ceste zahtevale dve smrtni žrtvi. Samo v zadnjih dveh nočeh so policisti s seboj odpeljali 51 pijanih voznikov.
 

Ob vozilo!

Če boste v dveh letih najmanj trikrat kaznovani za enega od hujših prekrškov ali če vas bodo zalotili, da ste kljub prepovedi nadaljevali vožnjo in ponovili prekršek, vam policist lahko zaseže vozilo.

Na cesti
Kljub uveljavitvi sprememb zakona o varnosti v cestnem prometu (ZVCP) so naše ceste v četrtek in petek zahtevale dve smrtni žrtvi. Včeraj okoli poldneva je na stari cesti od Ajdovščine proti Novi Gorici pri Črničah umrl motorist. V četrtek se je pri naselju Nedelica v Pomurju pijani 25-letni voznik zaradi neprilagojene hitrosti zaletel v nasip in njegova 16-letna sopotnica je na kraju nesreče umrla.

Čeprav je večina voznikov v prvih dneh veljavnosti sprememb zakona skoraj pretiravala s previdno vožnjo, so se torej našli tudi takšni, ki jih astronomske kazni niso prestrašile. V zadnjih dveh nočeh se jih je kar 51 treznilo na policijskih postajah. Včeraj ponoči so v Kopru ustavili 49-letnega Italijana, ki je napihal 1,06 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, še višjo koncentracijo pa je imel rekorder prve noči veljavnosti zakona v Grosupljem. Oba bosta ostala brez vozniškega dovoljenja. Povečanje števila gostov na policiji je posledica spremembe zakona, ki pravi, da morajo vozniki tja na streznitev, če napihajo več kot 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (za mlade in poklicne voznike je ta meja 0,38). Prej so policisti ta ukrep izrekali le, če vozniki niso upoštevali prepovedi nadaljnje vožnje in so jih znova ustavili.

Kaj pa varnostni pas?
Ko gre za hitrost, tudi možje v modrem opažajo izboljšanje. Da so učinki zakona za zdaj ugodni, nam je potrdil komandir koprske prometne policije Janko Brezovnik. V okolici Ljubljane smo se pridružili patrulji prometne policije, ki je med našo navzočnostjo z radarjem merila hitrost. Tudi mi smo opazili, da je večina vozila po omejitvah. Voznica, ki se je mimo nas pripeljala s 66 kilometri na uro (16 preveč), je vedela za spremembe zakona in nam je zaupala, da so jo tokrat policisti kaznovali prvič. Kaznovali so jo z 250 evri (125, če bo položnico poravnala v osmih dneh), morala pa je tudi pihati. Kot nam je pojasnil policist, v teh dneh z alkotestom preizkusijo vsakega, ki ga ustavijo zaradi kateregakoli prekrška, saj se ljudje tako bolj zavedajo, da jih lahko hitro doleti kazen. Ta patrulja je v vsem dnevu napisala po eno kazen zaradi hitrosti in alkohola, štiri zaradi nepravilnega prehitevanja in kar 21 zaradi neuporabe varnostnega pasu.

Ob vozniško dovoljenje!
Policisti bodo sodniku za prekrške predlagali odvzem vašega vozniškega dovoljenja, če boste:
♦prekoračili hitrost za več kot 50 kilometrov na uro v naselju ali 30 kilometrov na uro na območju umirjenega prometa,
♦napihali več od 0,71 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali odklonili preizkus alkoholiziranosti,
♦pijani povzročili prometno nesrečo,
♦zbrali 18 ali več kazenskih točk oziroma sedem, če ste voznik začetnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.