Slovenija
29 ogledov

V DZ po polžje čez amandmaje

Alenka Bratušek Reuters
DZ se že več ur počasi prebija skozi množico vloženih dopolnil k predlogu zakona o davku na nepremičnine. Zaenkrat so sprejeli le eno dopolnilo: davka bodo oproščene humanitarne organizacije.

Poslanci opozicije nasprotujejo praktično vsaki določbi zakona, še posebej veliko časa pa so si vzeli za razpravo o stopnjah davka za posamezno vrsto nepremičnin. "Davčne stopnje so previsoke," je dejala Eva Irgl (SDS). Še bolj konkreten je bil Vinko Gorenak (SDS), ki je zakon označil za neodgovornega, hinavskega in grdega. "Neodgovorno je, da človeku s 300 evri pokojnine, ki danes plačuje 20 evrov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, pošlješ položnico za, recimo, 200 evrov," je dejal.

"Davčne stopnje so v temu zakonu najbolj problematične," je dejal Zvonko Černač (SDS). Po njegovi oceni so namreč nesorazmerne in nepremičnin ne obdavčujejo pošteno, pač pa bodo tisti, katerih premoženje je manj vredno in je manjše, po novem plačevali bistveno več kot doslej, medtem ko bodo bogatejši plačevali manj.

Robert Hrovat (SDS) je kot primer navedel hišo ljubljanskega župana Zorana Jankoviča na Golovcu, ki je ocenjena na 452.000 evrov. "Po moji logiki bi morala biti njegova hiša ocenjena vsaj na 800.000 evrov," je dejal.

Vsaka od opozicijskih poslanskih skupin je pripravila svoj predlog, kakšne naj bi bile stopnje davka za posamezne vrste nepremičnin in kateri zavezanci bi bili lahko deležni olajšav. Zaenkrat bodo plačila oproščene le humanitarne organizacije. 

V osnutku zakona tako ostajajo zapisane stopnje davka, kot jih je predvidela vlada. Za stanovanjske nepremičnine je denimo predvidena obdavčitev v višini 0,15 odstotka posplošene tržne vrednosti nepremičnine, ki je bila ugotovljena z množičnim vrednotenjem nepremičnin.

Stanovanj, v katerih lastniki ne bivajo, bodo obdavčena po nekajkrat višji stopnji, a še vedno nižji, kot pa je predvidena za poslovne in industrijske objekte. To se zdi Francu Brezniku (SDS) nerazumljivo. "Po vaši etiki bo torej drugi, tretji, peti in deseti vikend v Gozd Martuljku ali pa na morju manj obdavčen kot pa nek industrijski objekt," je očital koaliciji.

DZ je obravnavo predloga zakona o davku na nepremičnine opravil že v sredo, danes pa je na vrsti le še glasovanje o vloženih dopolnilih, zatem pa bo sledilo glasovanje o sprejemu zakona v celoti. Kaže, da se bo seja zavlekla pozno v noč, saj bodo zatem sledila glasovanja še o ostalih točkah dnevnega reda izredne seje, med drugim o sprejemu proračuna in s tem tudi zaupnici vladi Alenke Bratušek.

Komentarjev 5
  • mirko 19:17 14.november 2013.

    Vse dokler bo Slovenski narod-vsaj večji del naroda, nasedal manipulacijam ter zameglevanjem resnice o dejanskem stanju v državi s strani osrednjih medijskih hiš, kot so RTV Slovenija, Delo, Slovenske novice, in v zadnjem času tudi Žurnal, se v tej državi ...prikaži večvi ne bo nič izboljšalo. Celo nasprotno, vedno slabše bo, razen za politike ne. Ti so pod budno kontrolo elite, tako kot tudi velik del novinarske srenje. Elita pa ima v svojih rokah glavne vzvode oblasti v svojih rokah, to je, sodstvo in kapital, ki izhaja iz monopolnih firm v državni in javni lasti. Ta denar se potem kanalizira tja, kjer je potrebno za doseganje interesov elite. Elita ima svoje ljudi tudi v teh državnih firmah, pravzaprav so sami v upravnih organih. Zato je edina rešitev za to državo in njeno gospodarstvo, čimprejšnja 100% privatizacija državnih firm.

  • Scott 17:41 14.november 2013.

    Dobila bo zaupnico?Še križanke ne zna rešiti, bo pa državo.?Misli, da en davek na dan odžene trojko stran.?

  • ac-dc 17:03 14.november 2013.

    Kljukec ima tokrat prav. Sama hinavščina in sprenevedanje s ciljem pridobiti glasove pozabljivih volivcev...