Slovenija
21 ogledov

V DZ še čakajo na Pahorja

darja lavtizar bebler BOBO Žurnal24 main
Premier Borut Pahor v državni zbor še ni poslal odstopne izjave notranje ministrice Katarine Kresal. V LDS bodo o njeni zaupnici odločali prihodnji teden na seji sveta stranke. Bo Gantarja na čelu DZ zamenjala Darja Lavtižar Bebler?

Prihodnji teden bo seja sveta stranke LDS, na kateri bodo člani odločali o zaupnici predsednici stranke Katarini Kresal, je pojasnil predsednik sveta LDS Anton Anderlič.

V Pahorjevem kabinetu pa so pojasnili, da premier predsednika državnega zbora (DZ) Pavla Gantarja o odstopu Kresalove še ni obvestil in da ga danes predvidoma še ne bo. To bo storil v zakonsko določenem roku, in sicer v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave. Pisno odstopno izjavo je Pahor prejel v četrtek, torej ima čas do 18. avgusta.

Darja Lavtižar Bebler nova predsednica DZ?

Prihodnji teden – pred izredno sejo državnega zbora – pa se bodo sestali tudi poslanci SD. Kot je za STA povedal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumar, posamezni pogovori glede trenutnih političnih razmer potekajo tudi v počitniškem času.

Tudi Kumer je izpostavil, da je do volitev treba zadržati normalno delovanje države oziroma vlade, da se "ne bi predali trimesečni evforiji" v obliki predvolilne kampanje. Po poročanju Radia Slovenija naj bi iskali tudi novega predsenika DZ. Za predsednico DZ naj bi tako predlagali poslanko Darjo Lavtižar Bebler in ne Mirana Potrča, kot se je omenjalo sprva.

Kresalova po zaupnico

Kresalova je ob sredinem odstopu z mesta ministrice za notranje zadeve napovedala, da bo šla po zaupnico na svet stranke LDS. Za odstop z ministrskega mesta se je odločila po tem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije v sredo ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo negativno mnenje. Takrat je Kresalova premierju ponudila svoj odstop, vendar ga Pahor ni sprejel.

Da v SD v teh dneh razmišljajo o posebnih sestankih na temo predčasnih volitev, je za potrdil tudi predstavnik SD za strateško komuniciranje Denis Sarkić. Ti posveti naj bi potekali v zaprtem krogu, zato tudi ni znano, kje in kdaj bodo potekali.

Komentarjev 1
  • VERITA 15:35 16.avgust 2011.

    Vse bogove sveta prosimo za pomoč, da nam državljanom pomagajo do predčasnih volitev. Te arogance na prestolu ne bo za gledat.