Slovenija
25 ogledov

V DZ varčujejo tudi s cvetjem

državni zbor poslanci BOBO Žurnal24 main
V uradu predsednika republike, kabinetu predsednika vlade in v Državnem zboru (DZ) varčujejo predvsem pri plačah zaposlenih in materialnih stroških.

V uradu predsednika republike, kabinetu predsednika vlade in v DZ varčujejo predvsem pri plačah zaposlenih in materialnih stroških. Tako je realizacija vsako leto nižja od odobrenih proračunskih sredstev, pojasnjujejo. Lani je bila v vseh treh uradih poraba sredstev manjša od porabe leta 2008.

Letošnji proračun uradu namenja okoli 3,43 milijona evrov, na podlagi izkušenj iz preteklih let pa v uradu zagotavljajo, da bodo z racionalnim delovanjem tudi letos porabili manj.

V uradu predsednika varčujejo tudi s potovanji
V uradu predsednika republike Danila Türka so leta 2008 s stroški, ki so jih namenili za predsedovanje EU, porabili slabih 4,09 milijona evrov proračunskih sredstev. Lani so porabili skoraj milijon manj, in sicer dobre 3,14 milijona evrov. To pa je za okoli 26 tisoč evrov več od porabljenih sredstev v letu 2009.

V preteklih treh letih so tako v uradu predsednika porabili manj sredstev od načrtovanih. Leta 2008 so privarčevali 7,9 odstotka, leta 2009 14,7 odstotka in lani devet odstotkov odobrenih sredstev.

Varčujejo predvsem na področjih potovanj, reprezentance, materialnih stroškov in investicij.

Največ sredstev, so v kabinetu predsednika vlade prihranili na področju plač in materialnih stroškov.

Leta 2009 privarčevali pol miljiona
Manj od proračunskih sredstev, ki jih imajo na razpolago, bodo porabili tudi v kabinetu predsednika vlade. Ko je leta 2008 na mesto predsednika vlade stopil Borut Pahor, so v kabinetu od načrtovanih 2,75 milijona evrov brez upoštevanja sredstev za predsedovanje EU porabili okoli 2,28 milijona evrov. Od približno toliko odobrenih sredstev v letu 2009 pa so privarčevali dobro petino oziroma skoraj pol milijona evrov.

Lansko leto so porabili 90 tisoč evrov več kot leta 2009, predvsem zaradi povečanih aktivnosti predsednika vlade v tujini, ki so povezane z aktualnimi razmerami na gospodarskem in političnem področju. Ne glede na večjo porabo so prihranili dva odstotka odobrenih sredstev pri plačah in 4,7 odstotka pri materialnih stroških.

Za manjšo porabo sredstev v DZ skrbijo tudi s prerazporejanjem zaposlenih, saj se na tak način izognejo nekaterim novim zaposlitvam ob odhodih zaposlenih.

Zmanjšali število študentov
Kabinet predsednika DZ ni samostojno stroškovno mesto z dodeljenimi proračunskimi sredstvi, temveč so sredstva za kabinet razdeljena na več oddelkov, so za STA pojasnili v DZ. Tako kot vsi oddelki DZ je po njihovih navedbah tudi kabinet vključen v varčevalni načrt.

Zmanjšali so študentsko delo, celovito uveljavili sistem upravljanja dokumentov v informacijskem sistemu, znižali stroške papirja, grafičnih storitev in razmnoževanja gradiva, saj spodbujajo elektronsko poslovanje na vseh področjih. Skrbijo tudi za varčevanje s papirjem, vodo in električno energijo, prav tako pa so zmanjšali stroške za reprezentanco, cvetlične aranžmaje in naročene publikacije.

Leta 2010 so v DZ od dobrih 26,59 milijona evrov, predvidenih v rebalansu proračuna, porabili skoraj 1,7 milijona evrov manj. Manj so porabili tudi leta 2009, in sicer dobrih 26,13 milijona evrov, leta 2008 pa 25,95 milijona evrov.

Tudi pri njih so se lani povečali stroški za mednarodne dejavnosti predsednika DZ, za katere so porabili 39 tisoč evrov, leta 2009 pa le 18 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.