Slovenija
21 ogledov

V e-pošti dobi vse osebne podatke

računalnik, elektronska pošta Jaka Dimc
Varnost. Informacijska pooblaščenka svetuje: bodite skrbni pri posredovanju svojih osebnih podatkov.

Bralko, ki ima pogosto kombinacijo imena in priimka, skrbi, ker na svoj naslov na Gmailu prejema številna elektronska sporočila, ki niso namenjena njej, v njih pa so številni osebni podatki, kot so ime, priimek, naslov, emšo, davčna številka ... Med drugim je dobila pogodbo o kreditu, prodajno pogodbo za nepremičnino, poziv za ureditev dokumentov glede zemljišča, odobren načrt za hišo, naročilo za nakup oken in račun za rojstnodnevno zabavo. “Ker se to ponavlja, me skrbi, kaj se s temi podatki zgodi. Kaj če pridejo v napačne roke?” se sprašuje.

Lahko jih prijavi

V takih primerih bi pošiljatelj praviloma kršil varstvo osebnih podatkov, ker je razkril osebne podatke tretjemu brez pravnega temelja, zato bi lahko bralka na informacijsko pooblaščenko naslovila prijavo, je pojasnila Rosana Lemut Strle, namestnica pooblaščenke. Poudarila je, da absolutne varnosti ni nikjer, niti na področju varstva osebnih podatkov, največ pa lahko naredimo sami – s tem, da smo skrbni pri njihovem posredovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.