Slovenija
14 ogledov

V Egiptu odkrili nedotaknjeno mumijo

Žurnal24 main
Egiptovski arheologi so v kraju Sakkara odprli sarkofag, v katerem so našli izjemno ohranjeno mumijo skupaj z dragocenimi amuleti.

Vodja egiptovskih arhelogov Zahi Havas, ki je vodil izkopavanja, je napovedal, da je sarkofag del večjega pokopališča, zato pričakuje, da bodo v prihodnjih dneh našli še več podobnih grobov. Mumija, ki jo plenilci grobov v vseh minulih stoletjih niso izropali, pripada 26. egiptovski dinastiji, ki je vladala v letih od 664 do 525 pred našim štetjem.

Vodja egiptovskih arheologov Zahi Havas je napovedal še več podobnih odkritij v prihodnjih dneh. © Reuters

 


Arheologi pričakujejo, da bodo v njenih oblačilih našli do sto zlatih amuletov, ki so jih bogatim prebivalcem starega Egipta dajali v grob za lažji prehod v posmrtno življenje. "Odkritje tako dobro ohranjene mumije v kamnitem sarkofagu je izjemno redko," se je najdbe veselil Havas.

Grobna kamra, v katero se je mogoče spustiti samo z vrvjo, leži v jašku ob precej starejši grobni kamri. Znanstveniki so v Sakkari, ki leži okoli 20 kilometrov od egiptovske prestolnice Kairo, v zadnjem času odkrili tri grobove. Presenetljivo je, da je najdena mumija nedotaknjena, saj je bil kraj Sakkara znano pokopališče staroegiptovskega glavnega mesta Memfis in tako cilj plenilcev. Havas, ki trdi, da so doslej našli le 30 odstotkov vseh staroegiptovskih spomenikov, celo napoveduje, da bodo nove grobove odkrivali vsak teden.

Identiteta najdene mumije še ni znana, so pa  v nišah njene pogrebne sobe našli še okoli 30 drugih mumificiranih trupel, ki naj bi pripadala revnejšim sorodnikom. Štiri od njih so ob sebi imele tudi mumuficirane pse, ki naj bi lastnike pospremili v onostranstvo, poroča Reuters.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.