Slovenija
22662 ogledov

V ekipi Nataše Pirc Musar te osebe ne bo

srečanje Pahor Pirc Musar Saša Despot
Nataša Pirc Musar bo v četrtek zaprisegla kot nova predsednica, danes pa bo predstavila ekipo svetovalcev.

Nataša Pirc Musar bo kot nova predsednica zaprisegla na četrkovi slavnostni seji državnega zbora, dan kasneje ji bo odhajajoči predsednik Borut Pahor tudi uradno predal posle. 

Nataša Pirc Musar je v drugem krogu predsedniških volitev premagala Anžeta Logarja. Prejela je nekaj manj kot 54 odstotkov glasov. 

srečanje Pahor Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Posredovani dokumenti iz urada predsednika države

Predsednik Borut Pahor in Pirc Musar sta se neuradno srečala 15. novembra, ko je prihodnja predsednica prejela seznam kontaktov iz urada predsednika države. "Predstavnikom novoizvoljene predsednice so bili v seznanitev posredovani podatki in dokumenti urada predsednika republike - akti in pravilniki, pregled področij dela in aktualnega stanja na posameznih področjih. Strokovne in tehnične službe urada v času do primopredaje poslov urejajo vse potrebno za nemoten začetek dela v novem mandatu - izdelava žigov, tiskovin, spremembe spletnih strani," so sporočili z urada predsednika Pahorja. 

Bobnar preveč tvegana

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve Ministrstvo za notranje zadeve
Ob odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar je zakrožila informacija, da jo v svojo ekipo vabi prihodnja predsednica. Bobnar naj bi bila svetovalka za nacionalno varnost, vendar je ob odstopu povedala, da se vrača v Tacen na Policijsko akademijo.

Zaradi konflikta s predsednikom vlade Robertom Golobom, ki bi se lahko prenesel na urad predsednice republike, Tatjana Bobnar ne bo svetovalka Pirc Musarje. Prav tako v ekipi ne bo Vesne Drole, ki je bila pri Bobnar vodja kabineta in naj bi pri Pirc Musar prevzela odnose z javnostmi. Možnost, da se ekipi pridružita kasneje, ostaja odprta.

 "Večina bo novih obrazov. Moja prednost, ker sem bila nestrankarska kandidatka, je tudi ta, da nobeni stranki nisem nič dolžna," o svoji prihodnji ekipi pravi Nataša Pirc Musar. 

Več zunanjepolitičnih svetovalcev

Med imeni, ki krožijo v javnosti se pojavlja tudi profesor mednarodnih odnosov na ljubljanski fakulteti za družbene vede Zlatko Šabič, ki je Pirc Musar glede zunanjepolitičnih vprašanj svetoval med kampanjo. Glede zunajepolitičnih vprašanj bi Pirc Musar Lahko svetovala tudi diplomatka Miriam Možgan, ki je službovala v dveh svetovnih prestolnicah: Washingtonu in Parizu. Je strokovnjakinja za vladno strateško komuniciranje in digitalno diplomacijo.  

Svet modrecev

V predsedniško palačo naj bi se selil tudi nekdanji nepoklicni podžupan in predsednik izolskih Socialnih demokratov, 41-letni Aleksej Skok, ki je Pirc Musar prav tako nasvete dajal že med volilno kampanjo. 

Pirc Musar je za nasvete prosila tudi nekdanje predsednike, Milana Kučana, Danila Türka in odhajajočega predsednika Boruta Pahorja. Vsi trije naj bi sestavljali njen svet modrecev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Matjaz Kampic 01:24 22.december 2022.

    Od te ekipe modrecev, smo postali modri v glavo vsi državljani. Ko že misliš, da huje ne more biti, spet nagrajuje kakega lumpa.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:34 21.december 2022.

    Upam, da nam Musarjeva ne bo v tako sramot kot na je Pahor in potem imamo pol že "narejenega".

  • mirror 17:09 20.december 2022.

    Mene tudi ne bo, ker nočem biti...