Slovenija
25305 ogledov

V enem mesecu že druga sprememba glede povračila kilometrine

avtobus Saša Despot
Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela se spet spreminja

Vlada je v začetku meseca spremenila višino povračila stroškov prevozna na delo in z dela, ki se ne všteva v davčno osnovo, z 0,18 evra na 0,13 evra. A so si očitno spet premislili. Na sredini dopisni seji je namreč vlada izdala novo uredbo, ki spreminja prej omenjeno višino povračila stroškov prevoza na delo in z dela. 

"Višina, do katere se povračilo stroškov prevoza na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo, se vrača na višino 0,18 evra za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela, kot je veljala pred zadnjo spremembo uredbe za tiste, ki niso imeli možnosti javnega prevoza in čezmejne delovne migrante," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kaj še prinaša nova uredba?

Nova uredba jasneje določa minimalno višino povračila stroška prevoza na delo in z dela, ki se ne všteva v davčno osnovo, ter poenostavlja določanje neobdavčene višine pri posameznem delojemalcu. Odpravlja se določanje neobdavčene minimalne višine z upoštevanjem prisotnosti na delu v posameznem mesecu. Odpravlja se tudi določanje neobdavčenega dela v višini imenske neprenosne mesečne vozovnice (javni prevoz) ob predložitvi dokazila o nakupu te vozovnice.

"Delojemalcu se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, pod pogoji iz prvega odstavka 3. člena uredbe, najmanj do višine 140 evrov mesečno, čeprav bi bila višina neobdavčenega dela, določena z upoštevanjem prvega odstavka 3. člena (razdalje in vrednosti 0,18 evra na kilometer), nižja. Navedena višina je določena z upoštevanjem imenske neprenosne mesečne vozovnice ali več vozovnic, potrebnih za prihod na delo in z dela, pri kateri je neobdavčena višina povračil stroškov prevoza na delo in z dela določena po splošnem pravilu iz prvega odstavka 3. člena uredbe (kilometrina za cel mesec dela ob upoštevanju povprečnih mesečnih delovnih dni v letu, in sicer 18 delovnih dni v mesecu) v splošnem višja, kot če bi se upoštevala cena imenske neprenosne mesečne vozovnice, ki je določena na podlagi tarife prevoznin po Uredbi o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice ter še dvakratnika tovrstne vozovnice za mestni promet," pojasnjuje vlada.

Pri določitvi omenjene višine so upoštevali primer, ko delavec za prihod na delo potrebuje mesečno vozovnico za mestni promet v mestu običajnega prebivališča (40 evrov), za mestni promet v mestu opravljanja dela (40 evrov) ter v javnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem prometu (60 evrov, kjer gre za neprenosno imensko mesečno vozovnico za razdaljo nad 10 do 15 kilometrov, kjer je višina kilometrine za to razdaljo ob upoštevanju 18 delovnih dni v mesecu že višja od cene navedene vozovnice). "S tem se bistveno poenostavi sistem in vzpostavi večjo gotovost in pravno varnost delodajalcev in delojemalcev," pravijo.

Izpolnjevati bo treba dva pogoja

Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se do višine 140 evrov ne bo vštevalo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod dvema pogojema, in sicer (1) da je delavec vsaj en dan prisoten na delu in (2) da je od kraja običajnega prebivališča delavca do delovnega mesta vsaj en kilometer. 

Uredba se bo začela uporabljati za povračila potnih stroškov za mesec julij 2021 za delojemalce, na katere se nanaša dogovor med delodajalci in sindikati javnega sektorja, in za povračila stroškov prevoza na delo in z dela za vse ostale delojemalce za mesec september 2021.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.