Slovenija
38 ogledov

V eni uri in pol 625 podpisov za privatizacijo

telekom slovenije Anže Petkovšek
Ob bok peticiji proti privatizaciji, danes začeli zbirati še podpise za privatizacijo.

Celotno slovensko gospodarstvo nazaduje, ker so nekatera njegova največja podjetja politično vodena in klientelistično izkoriščana, so zapisali pobudniki peticije ZA privatizacijo, ZA depolitizacijo gospodarstva. Kot navajajo, ima Slovenija enega izmed najvišjih deležev državnega lastništva podjetij med državami članicami OECD in enega izmed najnižjih deležev neposrednih tujih investicij v EU. Tako je po njihovi oceni zaradi interesa politike, da po podjetjih pod svojim vplivom plačuje zasluge prijateljem in po teh podjetjih obvladuje tudi druge dele gospodarstva. "Ceno za to z visokimi davki, razvojnim zaostajanjem in širjenjem kulture klientelizma že plačujemo vsi državljani," poudarjajo. "Še bolj pa bodo za to plačevale generacije, ki šele vstopajo v odraslo življenje ali se sploh še niso rodile."

Od 11. ure, ko je začela delovati spletna stran Za-prviatizacijo.org, je peticijo v eni uri in pol podpisalo 625 ljudi.Med njimi so med drugim ekonomist in nekdanji finančni minister Janez Šušteršič, šolski minister v času Janševe vlade Žiga Türk, Damir Črnčec, predsednik društva Evropska Slovenija, ekonomist Igor Masten, psiholog in finančnik Blaž Vodopivec, Anže Burger, ekonomist Gorazd Justinek, Rado Pezdir in Tomaž Štih. Kot pobudniki so podpisane organizacije Mladi za spremembe, Evropska Slovenija, Svetilnik, IBEX – mladi za svobodno prihodnost in Misli svobodno.

Peticijo so postavili ob bok Mladinini peticiji Preprečite razprodajo! Podpise je na pobudo Janeza Mencingerja zbirala Skupnost Državljani proti razprodaji. Državnemu zboru so ta teden predali okoli 11.300 podpisov nasprotnikov privatizacije.

Komentarjev 15
  • macola 19:12 17.januar 2015.

    Novinarčki...uredniki....al spremljajte zadevo in jo osvežujte, al jo pa umaknite!!!Podpisov je že 4400+ !

  • macola 19:08 17.januar 2015.

    Kaj pa če si ti en butel?! Od kdaj se meri uspešnost podjetja po številu zaposlenih??? Ja, pometat politične kadre iz državnih firm, se strinjam....in zakaj se to ni in se nikoli ne bo zgodilo?....ker vsak potem nastavi svoje, ki ...prikaži več mu dobičke teh firm kanalizira v strankarsko politiko. In po tvoje bo prišel neki super-mišek in zrihtal....a dej no, a si še mlečen, al pa ne živiš v slo! LJ opankar je bil oh in sploh uspešen gospodarstvenik, ki bo naredil red....sama pokvarjena, kisla "smetana" ga je prosila po magistratu....nadaljevanje pa poznaš, a ne...

  • Žurnalček 11:57 17.januar 2015.

    Kako plehki so razlogi najvidnejših ekonomistov SLO za privatizacijo !! Ne moreš verjeti a so res takšni butelni , al se samo delajo in ali verjamejo knjigam al praksi ! Kdaj in kje je narastlo število zaposlenih v katerokolem podjetju ...prikaži več tega sveta , ko se je to sprivatiziralo ? Privatizacija prinaša takojšnje odpuščanje vsaj 25 % zaposlenih v teh podjetjih , kajti toliko je tam uhljebljenih članov političnih strank ! Je res potrebno , da bi se očistil da gnoj iz teh podjetjih , da pride nov lastnik . Mogoče Država ne zna sama to počistiti . Najdite pravega človeka , dajte mu vsa pooblastila in hitro bodo Državna podjetja ustvarjala takšne dobičke , da nobenemu v Vladi ne bo padlo na pamet , da jih prodaja !