Slovenija
18 ogledov

V EU predebelih pet milijonov otrok

V Sloveniji so leta 2005 bolezni srca in ožilja predstavljale 38 odstotkov vseh Žurnal24 main
Približno 22 milijonov otrok v EU je pretežkih, od tega jih je 5 milijonov debelih. Debelost in z njo povezane bolezni v EU in tudi pri nas predstavljajo resen javnozdravstveni problem.

Debelost je povezana s povečanim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 in različnih vrst raka, z nastankom povišanega krvnega tlaka in srčno-žilnih bolezni, je dejavnik tveganja za nastanek jetrnih bolezni, žolčnih kamnov, ortopedskih zapletov, dermatoloških sprememb, nevroloških motenj in hormonskih motenj ter psihosocialnih posledic.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se Slovenija med 41 evropskimi in severnoameriškimi državami po deležu čezmerno hranjenih in debelih 15-letnikov uvršča v prvo tretjino držav.

V teh državah se deleži čezmerno hranjenih in debelih gibljejo med šest in 30 odstotki, povprečje vseh pa znaša 13 odstotkov, so sporočili z inštituta za varovanje zdravja. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije sta debelost in prekomerna prehranjenost odgovorni za več kot milijon smrti vsako leto.

Ne kaže bolje
Tudi trendi pri nas niso najbolj spodbudni. Po podatkih fakultete za šport v Sloveniji delež normalno prehranjenih otrok in mladostnikov, starih med 7 in 19 let, upada. Med leti 1987 in 2007 je delež čezmerno težkih fantov narasel v povprečju z 12,9 odstotka na 21,2 odstotka, deklet pa s 13,1 odstotka na 18,2 odstotka. Delež debelih fantov je v istem obdobju narasel z 2,7 odstotka na 7,7 odstotka in deklet z 2,5 odstotka na 5,9 odstotka.

Tudi najmlajši vse težji
Raziskava o razširjenosti čezmerne prehranjenosti in debelosti med otroki in mladostniki (2005), ki so jo opravili na Pediatrični kliniki, pa kaže, da je med petletniki čezmerno prehranjenih 18,4 odstotkov dečkov in 20,9 odstotkov deklic, predebelih pa 9 odstotkov dečkov in 7,9 odstotka deklic te starosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.