Slovenija
11518 ogledov

V Evropski komisiji Janšo postavili na laž

Milan Zver, Janez Janša Profimedia
"Na tovrstnih srečanjih se nikoli ne obravnavajo posamezni primeri," pravijo.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova se med lanskim obiskom v Sloveniji s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom ni pogovarjala o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija, je danes za STA sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije. Dodala je, da se Jourova redno srečuje s predsedniki ustavnih sodišč članic EU.

Jourova je pristojna za področje vladavine prava in vsa ključna vprašanja, povezana z njo. Sestanki z najvišjimi predstavniki sodstva in ustavnih sodišč v članicah EU so tako del njenega dela, je sporočila tiskovna predstavnica in pojasnila, da se Jourova v okviru svojih nalog redno srečuje s predsedniki ustavnih sodišč članic unije.

Pri tem je naštela srečanja evropske komisarke s predsedniki ustavnih sodišč Romunije, Češke, Poljske, Španije in Nemčije.

"Na tovrstnih srečanjih se nikoli ne obravnavajo posamezni primeri," je nadaljevala in dodala, da so bila na srečanju z Accettom obravnavana vprašanja, povezana s poročilom Evropske komisije o stanju pravne države.

Zver je skušal dobiti dokumente

Kot je še pojasnila, so bili deli poročila komisije o obisku Jourove v Sloveniji počrnjeni, saj se niso nanašali na zahtevo poslanca Evropskega parlamenta oziroma na srečanje komisarke s predsednikom ustavnega sodišča.

Evropska komisija se je s tem odzvala na današnje izjave predsednika SDS Janeza Janše, da je na podlagi dokumentov, ki jih je evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS) uspel pridobiti o lanskem obisku Jourove v Sloveniji, potrjen sum o vmešavanju komisarke v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije.

Komisarka Vera Jourova | Avtor: EPA EPA
Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o RTV, si je obisk po njunem mnenju mogoče razlagati kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče. Sodišče je namreč po obisku Jourove spremenilo svojo odločitev.

Zver si je vse od obiska komisarke prizadeval pridobiti dokumente v zvezi z njenim obiskom v Sloveniji, zlasti na ustavnem sodišču. Šele po posredovanju evropske ombudsmanke Emily O'Reilly je dobil večji del dokumentov, a so deli še vedno počrnjeni.

Ustavno sodišče je sicer danes že zavrnilo navedbe SDS, da naj bi obisk Jourove v Sloveniji in srečanje z Accettom pomenil politični pritisk na sodišče. Dodalo je, da se Accetto in Jourova na srečanju nista pogovarjali o noveli zakona o RTV.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 55
 • onxxx 10:20 03.april 2024.

  Ta aciton bi moral že zdavnaj leteti iz tega t. i. ustavnega sodišča, ker tam dela kar hoče. Tudi jaz imam od njega zanikrno odločbo brez obrazložitve z njegovim podpisom.

 • Avatar Jurič Zvonko
  juric 09:14 03.april 2024.

  Ta kriminalec nam laže že 36 let, pa eni še zdaj tega ne spregledajo, očitno so enaki kot on...

 • greg2 09:09 03.april 2024.

  Dokumenti bi morali bili na vpogled vsem.Ne da se levičarska krava na skrivaj pogovarja z določenimi osebami.Če pa kdo zahteva,da se javno objavijo ti dokumenti,ga je treba takoj oblatiti.Jourova in uničevalci slovenije naj spokajo k ameriškim gospodarjem in tam igrajo sluge.