Slovenija
24 ogledov

V Fihu delajo po domače

"Za vsak primer posebej je treba presoditi, ali je centralno naročanje smotrno," Žurnal24 main
Računsko sodišče. Fiho brez podlag izplačal božičnice in preveč nagrad.

Merila, po katerih Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) razdeljuje denar, uporabnikom ne zagotavljajo enakopravnega dostopa in transparentne razporeditve sredstev. To med drugim v poročilu ugotavlja računsko sodišče (RčS).

Poleg tega je Fiho v letu 2007 zaposlenim brez sklepa sveta izplačal božičnico v vrednosti nekaj manj kot 6.300 evrov. V letih 2007 in 2008 so zaposlenim izplačali za 9.600 evrov delovne uspešnosti preveč, na delovno mesto administrativnega referenta pa so zaposlili delavko brez ustrezne izobrazbe in ji za stroške izobraževanja izplačali dobrih 1.700 evrov, ne da bi z njo sklenili pogodbo o izobraževanju, kar je v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih.

Vračila ne bo predlagal
Direktor Fiha Janez Jug pravi, da je “zadovoljen, da RčS ni odkrilo

Ne bojim se razrešitve. Ne vem, zakaj bi me razrešili, ker hočem postaviti zakonitost v fundaciji.
Janez Jug, direktor Fiha

 

nezakonitosti”
. O izobraževanju, ki ni bilo skladno z zakonom o delovnih razmerjih, pa: “Ah, to je malenkost.” Ob tem za neupravičeno porabo denarja odgovarja, da “gre za tako majhen denar”, zato svetu fundacije vračila ne bo predlagal. Merila za razdeljevanje denarja invalidskim in humanitarnim organizacijam pa bodo iz opisnih spremenili v točkovna, zagotavlja Jug.

Ministrstvo za delo pričakuje, da bo Fiho upošteval priporočila RčS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.