Slovenija
5 ogledov

V gojzarjih na sodišče

Krško, mesto, prenova
1/5
Nada Černič Cvetanovski
Prenova mestnega jedra. Osrednja ulica skozi mestno jedro razkopana, ljudje zmedeni.

"A mi lahko poveste, kje stoji avtobus za Brežice, ki je včasih stal pred sodiščem," je mimoidoče obupana spraševala mati z otrokom. A na vprašanje ji ni znal nihče odgovoriti. Na Cesti krških žrtev mimo sodišča, kjer se je najprej začela obnova infrastrukture v starem mestnem jedru, nikjer ni nobene informativne table, na kateri bi bile zapisane bistvene informacije, namenjene občanom.

Prometna signalizacija sicer označuje, da je cesta od Hočevarjevega trga proti policiji enosmerna, a domačini, vajeni, da je bila vse življenje enosmerna, a v obratno smer, se še naprej vozijo po starem in zdaj ogrožajo tiste, ki vozijo pravilno.

Obveščanje javnosti

Občina Krško je sicer že ob podpisu pogodbe za prenovo mestnega jedra seznanila javnost o spremenjenem prometnem režimu, a dokler se dela niso začela, ljudje o tem niso razmišljali. Sedaj, ko so dela v polnem teku, v sredo ob 19.30 uri v sejni sobi A Občine Krško za javnost pripravljajo predstavitev, ki bo med drugim osredotočena na časovni potek in vsebino različnih etap obnove in prometno ureditev, ki velja v času gradnje. Obnova starega mestnega jedra, ki obsega  celovite prenovo Dalmatinove ulice, Ceste krških žrtev in ureditev Zatona, bo trajala dve leti, stala pa bo slabih sedem milijonov evrov.

Arheološke najdbe

Na sredini predstavitvi bo zainteresirana javnost izvedela tudi več o arheoloških najdbah, ki so jih odkrili na območju od Hočevarjevega trga do občinske stavbe. Kot so nam povedali v družbi PJP Slovenska Bistrica, ki se ukvarja z arheološkimi najdbami na Cesti krških žrtev, so odkrili ostanke ceste iz 18. stoletja, ostanke hiš in stolpa, kar bodo zdaj dokumentirali in fotografirali, nato pa se bo obnova ceste lahko nadaljevala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.