Slovenija
20 ogledov

V gorah še vedno zima

Žurnal24 main
Planinci in alpinisti, ki se te dni odpravljajo v gore, morajo biti še posebno previdni, saj so te zaradi nedavnega sneženja še vedno pokrite s snegom.

Če se podajo nad 1500 metrov, naj imajo s seboj zimsko opremo. Pazijo pa naj tudi na nevarnost snežnih plazov, opozarjajo gorski reševalci. Prvomajski prazniki že napovedujejo začetek poletne sezone v gorah. Miro Pogačar, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, pa opozarja, da so razmere v gorah nad 2000 metri nadmorske višine še povsem zimske z veliko novozapadlega snega, ki predstavlja nevarnost plazov. "Tega ne smemo podcenjevati in moramo, vsaj če gremo v visokogorje nad 1500 metrov, s seboj absolutno vzeti zimsko opremo, torej dereze, cepin, zadostno količino vode, oblačil in primerno zaščito pred soncem," je poudaril in dodal, da zimske opreme ne smemo prehitro pospraviti v kot. Planinci pa se morajo zavedati tudi , da ob začetku sezone še niso v vrhunski formi za hojo v hribe, zato Pogačar svetuje, naj si izberejo primerne cilje.

Doslej 50 intervencij
Lani se je v vsem letu zgodilo 449 nesreč, ki so zahtevale posredovanje gorskih reševalcev bodisi v hribih bodisi na drugih nedostopnih terenih, kot so na primer kanjoni rek ali drevesa, kamor se ujamejo padalci. Letos so do zdaj imeli okrog 50 reševalnih intervencij, kar je precej manj kot lani, ko jih je bilo v takšnem času že okrog 70. Najpogostejši vzroki nesreč v gorah so bili še vedno zdrsi in padci, ki se največkrat pripetijo na planinskih poteh, precej pa jih je tudi v alpinističnih vzponih. V zadnjem času reševalci kot vzroke nesreč pogosteje opažajo tudi bolezni, kot so infarkt ali epileptični napadi.

Visok davek gora
Lani je v gorah umrlo 28 ljudi. Letos so do zdaj gore zahtevale eno življenje. Včasih tudi gorski reševalci, ki jih je v Sloveniji kar 700, od tega 430 aktivnih, ne morejo pomagati, čeprav večkrat
priskočijo na pomoč tudi s helikopterjem. Lani so s helikopterji Slovenske vojske in policije prepeljali 148 ponesrečencev, največ poleti, ko se na Brniku opravlja dežurstvo in je stalno prisotna helikopterska posadka z zdravnikom in reševalcem. Tako bo tudi letos, čeprav se je sedež vojaške helikopterske enote preselil v Cerklje ob Krki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.