Slovenija
95 ogledov

V gorah umrlo 21 ljudi

Gore so območja, ki so izrednega pomena za ohranjanje biotske raznolikosti. Žurnal24 main
V slovenskih gorah je po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije od 1. januarja do 18. avgusta letos umrlo 21 ljudi, medtem ko so lani v istem obdobju umrli štirje ljudje manj.

Čeprav je bilo v slovenskih gorah v prvih slabih osmih mesecih letošnjega leta več mrtvih kot v enakem obdobju lani, pa je bilo nesreč dejansko manj. Tako so člani društev gorskih reševalnih služb po podatkih omenjene zveze do 18. avgusta letos zabeležili 266 nesreč, v enakem obdobju lani pa dve več. Zmanjšalo se je tudi število poškodovanih, in sicer s 310 na 308.

Po navedbah Dušana Polajnarja z Gorske reševalne zveze Slovenije so glavni razlogi za nesreče v gorah zdrs, odlom oprimka ali stopa (v 40 odstotkih). Drug najpogostejši vzrok je nepoznavanje terena, ko se planinci ali alpinisti izgubijo ali zaidejo (v 23 odstotkih primerov). Pogost vzrok sta tudi fizična ali psihična nepripravljenost (v 18 odstotkih primerov) ter napačna oprema ali nepoznavanje uporabe opreme (v 14 odstotkih primerov).

V slovenskih gorah se sicer največkrat poškodujejo domači državljani. Od vseh poškodovancev v gorah je namreč kar 70 odstotkov Slovencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.